:

:

TV Most

clock

April 12, 2024   15:11

0

37

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju marta 24,94 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije bile su na kraju marta na nivou od 24.942,1 milion evra (24,94 milijarde), što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra, objavila je centralna banka.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 171,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20.679,0 miliona evra, i u odnosu na kraj februara smanjene su za 127,2 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u martu prevashodno su uticali odlivi po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 221,7 miliona evra, kao i po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države i drugim osnovima u iznosu od 115,3 miliona evra. 

Odlivi iz deviznih rezervi u martu ostvareni su i po osnovu intervencija Narodne banke Srbije, iako je Narodna banka Srbije u martu neto kupila 20 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

U martu su uticaj na devizne rezerve (u smeru smanjenja) imale transakcije prodaje deviza u iznosu od 175,0 miliona evra, dok je kupovina deviza, koja je obavljena u poslednja dva radna dana marta u iznosu od 195 miliona evra, efektuirana kroz (pozitivan uticaj na) devizne rezerve početkom aprila (saldiranje T+2).

Najveći priliv u devizne rezerve u martu ostvaren je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 53,0 miliona evra.

Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kamata i naplata kupona i drugim osnovima u ukupnom  iznosu od 82,7 miliona evra.

Pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu 287,0 miliona evra, koji je, u najvećoj meri, rezultat rasta cene zlata za oko 8,1 odsto i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,5 odsto na međunarodnom tržištu, ublažio je smanjenje bruto deviznih rezervi.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 773,6 miliona evra i bio je za 199,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. 

U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.001,9 miliona evra.

U martu, kao i od početka 2024. godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. 

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu neto kupila 20 miliona evra. 

NBS je od početka 2024. neto kupila 320 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Izvor: T a n j u g

Centralna bankadevizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva