:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

April 28, 2022   9:08

0

157

Nehamer: Ruski gas plaćamo i dalje u evrima; U pripremi zakon koji zabranjuje grejanje na gas

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da Austrija za isporuke ruskog gasa i dalje Rusiji plaća u evrima. "Imamo i dalje iste količine gasa na raspolaganju i možemo i dalje da plaćamo u evrima. 

Gazprom je promenio način plaćanja, ali ono što se nije promenilo to je da plaćamo i dalje u evrima", podvukao je Nehamer u intervjuu televiziji "Oe24".

Prema njegovim rečima, Austrija trenutno ima rezerve gasa za pokrivanje dva i po meseca svojih potreba.

"Imamo oko 16 teravat sati gasa u našim skladištima. U toplijim mesecima trošimo 6,6 teravatsati, a u hladnijim 10 teravatsati. Trenutno imamo 16 teravatsati uskladištenih i svakog dana je sve više", objasnio je on.
Nehamer je ukazao da ministarka energetike sa OMV-om razmatra nove izvore za dobijanje gasa, kao što je Azerbejdžan.

"Međutim i dalje je najbolji scenario da se isporuke ne zaustave", poručio je on.

Odustajanje od ruskog gasa trenutno, kaže, nije moguće.

Prema njegovim rečima, potrebno je više godina za oslobađanje od zavisnosti od ruskog gasa, a to zavisi i od raspoloživosti na međunardnom tržištu gasa.

Nehamer je ukazao da već dva meseca traje rat u Ukrajini i isto toliko eksperti u Ministarstvu energetike, zajedno sa OMV, rade na smanjenju zavisnosti od ruskog gasa.

"I ja bih želeo što pre smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, ali to nije realno. Sa Nemačkom, Mađarskom i drugim državama smo formirali interesnu zajednicu protiv embarga na ruski gas, i istovremeno moramo smanjiti zavisnost", dodao je on.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler rekao je da je prva mera, protiv Putinove strategije stvaranja razdora i ucenivanja, punjenje skladišta gasa.

On je, za televiziju "Puls24" rekao da ne podržava embargo na uvoz ruskog gasa, jer to ne bi okončalo rat u Ukrajini.
Kogler je, na predlog ministarke privrede Margarete Šrambek da bi trebalo proširiti kapacitete hidroelektrana, rekao da je potencijal hidroelektrana većinom iscrpljen.

"Veće količine bi značile da moramo da iskopamo drugi Dunav. Ali toliko ne pada kiše", objasnio je on.

Austrija priprema zakon koji zabranjuje grejanje na gas

Ministarstvo za zaštitu životne okoline Austrije, u nacrtu novog zakona predviđa od 2023.godine zabranu grejanja na gas za novu gradnju.

Ta mera je bila prvobitno planirana tek od 2025, ali je zbog posledica velike zavisnosti od ruskog gasa, pomerena unapred.

U nacrtu zakona se navodi da od 1.januara 2023. neće biti dozvoljena ugradnja postrojenja za grejanje koje radi na tečna ili čvrsta fosilna goriva, odnosno i fosilni tečni gas.

Dodatno se navodi da sva grejanja na gas do 2040. moraju biti zamenjena alternativnim klimatski povoljnim rešenjima.

Od 2023. pokvarena postrojenja za grejanje na naftu ili ugalj treba da budu zamenjena "zelenim sistemima".

Izvor: RTV, T a n j u g

AustrijagasKarl NehamerRusijaGazprom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva