:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2022   20:00

0

176

Neki Rusiji ne mogu ništa, pa se iživljavaju na Srbiji; Mora da se osudi onemogućavanje razgovora

Histerija koja se videla u prethodna 24 sata oko najavljivane posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, pokazala je šta neki zapravo žele - pošto ne mogu ništa da učine ili kažu Rusiji, oni se iživljavaju nad Srbijom, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ne govori o Amerikancima ili nekim drugima, već o “nekim manjima”.

Vučić je za RTS, komentarišući reči Lavrova da je Srbija bila spremna da bude domaćin i da takvu politiku vidi kao hrabar potez, rekao da ne misli da je to njegova lična hrabrost, već racionalan, razuman, umirujući put u Evropi, u kojoj danas nije lako čuti glas razuma i dijaloga.

“Nije to pitanje sticanja ili gubljenja političkih poena, biće stvari koje se ljudima dopadaju, ili ne, ali mi moramo zemlju da sačuvamo”, rekao je Vučić

Ukazao je na ponašanje našeg okruženja, medija i političara iz okruženja, polovinu evropskih medija:

“U Srbiju je u poslednja 24 sata stiglo više zapadnih medija nego ne znam kada, čekajući da naprave sliku Vučića i Lavrova, ne zbog njega, Rusije… već da mogu da ocrne i napdanu Srbiju”, naveo je Vučić.

Upitao je šta je Srbija loše uradila i kome je stala na senku, da li je bilo kome bilo šta oduzela, i da li to što ne želi uvek da bude deo čopora, izaziva nečiju glavobolju.

“Da li zato ta mala zemlja ne sme da postoji”, upitao je Vučić.

Kako je rekao, histeraija koja je viđena u pretodna 24 sata, sve je pokazala, ali on nije želeo da učestvuje u tome.

“Ja ni reč nisam rekao, ali to je pokažalo šta žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa, i tu ne mislim na Amerikance ili neke druge, oni su tiši i manje glasni, nego na neke manje, koji misle da imaju pravo da nas lupaju po glavi, a koji Rusiji ne smeju da kažu ni urade ništa, pa kažu - ajde da se iživljavamo na maloj Srbiji, od Karla Bilta do Hrvatske”, rekao je Vučić.

19:47 - Vučić: Mora da se osudi onemogućavanje razgovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da dugo, dugo nije video takvu sveukupnu atmosferu koja je napravljena u Evropi i svetu oko dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, organizovanog napada na malu zemlju, kao što je naša.

„Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojoj je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije“, rekao je on za RTS.

Kazao je da nije iznenađen zbog onemogućavanja dolaska Lavrova.

„Rekao sam pre nekoliko dana da ocekujem komplikacije znajući o čemu se sve radi. Osim što kod nas postoji skepsa dela javnosti, sve što izgovorim ne žele da čuju, sve okrenu pa kažu potvrdila je Moskva. Jedno je potvrditi, a drugo realizovati“, dodao je on.

Vučić je istakao da nije preveliko iznenađenje, jer je pratio pokušaj menjanja rute, kao i sve više zemalja koje su zabranjivale prelet avionu ruskog ministra.

„Morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje sa pokušajem zabrane razgovora“,istakao je on.

20:15 - Iz Hrvatske tutorsko-naredbodavni tonovi,a ne komšijski i prijateljski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da iz Hrvatske stižu tutorsko-naredbodavni tonovi, a ne komšijski i prijateljski.

Vučić je tako rekao gostujući na RTS na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog premijera koji je rekao da Srbija mora da pazi koju stranu bira i da nije vreme za dve stolice.

"Ne kažu - voleo bih da naši prijatelji iz Srbije budu zajedno sa nama. To bi onda bio drugačiji rečnik", rekao je Vučić.

Samo neka oni tako nastave, nisam fasciniran njihovim pretnjama i naredbodavnim tonom, više bih voleo da neko želi da razgovara i razume da su razgovori lekoviti, istakao je predsednik Srbije.

Kaže da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu u skladu sa međunarodnim pravom, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

Vučić je poručio da ne može da pristane na to da se izbacuju iz škola i pozorišta Dostojevski i Čajkovski i zapitao da li je to normalno.

"Nećemo da pripadamo čoporu da osudimo Dostojevskog, a sta da citate ako ne citate Dostojevskog", naglasio je Vučić i dodao da je ta histerija daleko otišla.

Naglasio je da je Dostojevski jedan od najvećih pisaca svih vremena u svetu i zapitao da li treba da ukine kulturu.

"Hteo sam Lavrova da pitam kada možemo taj protivpožarni helikopter da dobijemo, da imamo vedro sa 5.000 litara vode i da možemo da gasimo požare u celom regionu", naveo je Vučić.

Zapitao je kako to da sada svi hoće njemu da otkinu glavu i predstavljaju ga kao zlikovca, a Lavrov treba da ide u Ankaru, uz pitanje da li će zato Tursku izbaciti iz NATO-a.

"Turska ima 32 puta vise letova prema Rusiji nego Srbija", rekao je Vučić i zapitao kako je to dozvoljeno nekim liderima EU da idu kod Putina u posetu, a da Srbija ne može da razgovara.

Nisu u pitanju preleti nego ideja da Srbija ne može da razgovara, a drugi mogu, istakao je Vučić.

20:46 - Šolc bi došao i da je Lavrov posetio Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi nemački kancelar Olaf Šolc došao u Beograd i da je šef ruske diplomatije danas posetio Srbiju, kao i da to sada može da kaže.

Kaže da će Šolc svakako doći u Beograd sa teškim porukama za nas koje se mnogim neće dopasti.

"Tih nekoliko sati sa Šolcem (kada u petak poseti Beograd) su od velikog značaja za nas. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner i najveći u svemu, najveći investitor, ulaže u fabrike, zapošljava 77.000 ljudi. Hvala kancelaru Šolcu, uvek sam oprezan i odgovoran, ali je bio korektan toliko da su iz njegovog kabineta oni rekli da čak i ako Lavrov dođe, doduše posle nekih mojih izjava, da bez obzira na to Šolc uvek vidi rešenje u razgovorima i u direktnom angažmanu i da će svakako doći", naveo je Vučić gostujući na RTS.

Ističe da su to rekli posle njegove, Vučićeve, prve izjave kad je rekao da ne zna da li će Šolc doći.

Hvala mu na tome, neću to zaboraviti, Srbija to ume da ceni, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da voli iskren razgovor i kada neko želi da čuje našu argumentaciju za KiM.

"Ne moze teritorijalni integritet da važi za Ukrajinu, a ne za Srbiju. Ako ne važi onda recite bar da razumete našu poziciju. Čekaju nas mnogo vazni razgovori narednih dana. Imamo Otvoreni Balkan, imamo Sijarta, Šolca. Gotovo iste večeri, gotovo zajedno sa Šolcem, samo što on ide svojim avionom, idemo 10 ili 11. na samit u Atini, Solunu, samit oko Jugoistočne Evrope, gde će biti Zapadni Balkan, Bugarska i Grčka i gde dolaze i Nemci", rekao je Vučić.

Dodaje da nije optimista za sitauciju u svetu.

"Imam veom loš osećaj za sveukupne prilike u svetu, naše je da se borimo i uradimo sve što možemo za svoju zemlju i živimo koliko možemo normalno i hvala narodu koji to razume.

Izvor: T a n j u g

VučićLavrovotkazivanje poseteEUŠolc
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva