:

:

TV Most

clock

Septembar 04, 2023   22:13

0

100

Nemačka traži dodatne akcije kako bi se obezbedila deeskalacija na severu KiM

Nemačka traži dodatne akcije kako bi se obezbedio napredak u deeskalaciji situacije na severu KiM, saopšila je ambasada te zemlje u Prištini.

''Nemačka ambasada pozdravlja prve mere koje je pokrenula vlada Kosova kao deo procesa deeskalacije i traži od vlasti da održe ovaj pozitivan momentum. Međutim, potrebne su dodatne akcije koje su opisane u saopštenju od 3. juna, da bi se obezbedio nesmetan napredak procesa'', poručeno je iz nemačke ambasade, a prenosi Koha.

U saopštenju na koje se poziva ambasada, navodi se da tzv. Kosovo mora da odmah prestane sve policijske akcije u blizini opštinskih zgrada na severu KiM.

"Načelnici opština moraju privremeno da obavljaju svoje dužnosti u objektima koji nisu u opštinskim zgradama. Trebalo bi što pre raspisati vanredne izbore u četiri opštine i organizovati ih na potpuno sveobuhvatan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima'', navodi se u tom saopštenju.

Ambasada Nemačke nije navela koji projekti su obustavljeni u okviru mera uvedenih protiv Prištine.

''Što se tiče neophodnih koraka za smanjenje tenzija na severu Kosova, ostaje na snazi izjava od 3. juna 27 zemalja EU. S tim u vezi, Nemačka podržava privremene mere koje je EU objavila 14. juna. Nemačka savezna vlada je više puta tražila od Kosova i Srbije da preduzmu neophodne korake za deeskalaciju situacije i da se brzo ponovo posvete radu na sprovođenju Sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine'', poručeno je iz ambasade.

Izvor: T a n j u g; Foto: Ekonomija onlajn

KiMNemačkadeeskalacija situacijesever KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva