:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2024   17:40

0

61

Netanijahu zatražio od vlade rezoluciju protiv priznavanja države Palestine

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu planira da zatraži od vlade da odobri rezoluciju kojom se Izrael protivi jednostranom priznanju palestinske države, preneo je danas izraelski javni servis "Kan".

U saopštenju se dodaje da će od vlade biti zatraženo da, takođe, zabrani "međunarodne diktate", navodi "Tajms od Izrael".

Izraelska vlada danas održava sastanak, a ministri za nacionalno jedinstvo Beni Ganc i Čili Troper pojavili su se prvi put posle nekoliko nedelja, pošto su izbegavali sastanke kako bi izrazili protest zbog načina na koji je Netanijahu vodio sednice.

Zahtev vladi dolazi nakon što je "Vašington post" objavio da SAD i arapski partneri planiraju da objave predlog o stvaranju palestinske države.

Ministar finansija Izraela Bezazel Smotrič odbacio je mogućnost stvaranje izraelske države.

Palestinsko MSP: Za Palestinsku državu nije potrebno odobrenje Netanijahua

Da Palestina postane punopravna članica UN i da je priznaju druge države nije potrebno odobrenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje ministarstva usledilo je nakon što je Izrael prethodno formalizovao svoje protivljenje onome što je nazvao "jednostranim priznanjem" palestinske državnosti, rekavši da svaki takav sporazum mora biti postignut direktnim pregovorima, prenosi Al Džazira.

Ranije danas, izraelska vlada jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.

Netanijahu je na početku nedeljnog sastanka vlade rekao da je taj potez usledio nakon "nedavnih razgovora u međunarodnoj zajednici o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".

Izvor: T a n j u g

IzraelPalestinaNetanijahu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva