:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Maj 22, 2015   23:44

0

118

Njegoševim zbornikom Matica opravdala svoje ime

Na promociji druge knjige “Njegoševog zbornika Matice srpske”, s podnaslovom “Spomenica o dvestogodišnjici Njegoševog rođenja”, Bećković je istakao da je to istorijski dokument o najvećem srpskom pesniku i najvažnijem srpskom vladiki posle Svetog Save.

Bećković, koji je predsednik Odbora za proslavu dva veka Njegoša, zahvalio je Matici srpskoj na uspešno obavljenom poslu i trudu koji je uložila slaveći Njegoša i njegov jubilej, naglasivši da je jedino Matica “neumorno radila da se taj datum dostojno obeleži”.

Dopisni član SANU i glavni urednik “Njegoševog zbornika” Miro Vuksanović je, govoreći o mukotrpnom radu na objavljivanju tog dela, napomenuo je da te 2013. godine “u Srbiji nigde nije izdvojena nijedna para za naučni skup o Njegošu”.

“Baš na Njegoševu dvestogodišnjicu najbolje se videlo da on više nije s nama kao što bi trebalo da jeste i da se nešto čudno dogodilo, ne samo s njim”, kazao je Vuksanović.

Pozdravljajući mnogobrojne goste na promociji, predsednik Matice srpske Dragan Stanić podsetio je da je veza prošlosti i budućnosti jedna od osnovnih Njegoševih poruka i naglasio da je “Njegoš danas svakako potrebniji nama nego što smo mi potrebni njemu”.

Na promociji “Njegoševog zbornika Matice srpske” govorio je i prof. dr Goran Maksimović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva