:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 15, 2022   17:51

0

116

Nove cene goriva: benzin 174,10 dinara, dizel 196,30 dinara

Evrodizel će se od danas u 15 časova, do petka 22. aprila u isto vreme, prodavati po ceni od 196,30 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 174,10 dinara za litar, objavilo je Ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija.

U odnosu na prethodnih sedam dana, cena dizela i benzija je niža za 0,1 dinar po litru.

Prethodno je evrodizel koštao 196,40 dinara dinara za litar, dok je cena litra BMB 95 bila 174,10 dinara.

Vlada Srbije je prošle sedmice donela novu Uredbu o ograničenju cena pojedinih vrsta derivata koja je istovetna prethodnoj i važiće do 30. aprila.

Ministarstvo trgovine na svom sajtu objavilo je nove maksimalne cene naftnih derivata. Uredba Vlade Srbije o ograničavanju visine cena naftnih derivata na snazi je do 30. aprila, no poznavaoci tržišta ocenjuju da politika zamrzavanja cena na duže staze nije održiva jer će račun doći na naplatu onoga dana kada se cene odmrznu. Ipak za Srbiju je za sada najvažnije što će i nakon 15. maja nastaviti nesmetano da uvozi naftu jadranskim naftovodom.

Mićović: Nikad veća neizvesnost

Iako istorija pamti i više cene nafte na berzi, ono što trenutno najviše remeti svetsko tržište jeste neizvesnost koja nikada nije bila veća, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović.

"Oscilacije su jako velike i brzo se dešavaju. Evo, recimo, svi su se malo utešili smirila se cena nafte, ali cele ove nedelje iz dana u dan se povećava. Te tenzije ne zavise od tržišta, ne zavise od nekih ekonomskih pokazatelja već zavise od geopolitičkih kretanja", objašnjava Mićović.

Mićović dodaje da svaka neizvesnost izaziva psihološki efekat kod kupaca nafte, koji svojom povećanom tražnjom generišu rast cena.

"Što je za Srbiju u ovom trenutku bitno je činjenica da je izbegnut paket sankcija EU koji se odnosio na transport sirove nafte do rafinerije Pančevo odakle se dominantno snabdeva naše tržište", podsetio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kako je ukazao, negde 70% dizela koji se potroši u Srbiji je zapravo iz rafinerije nafte Pančevo, 30% je iz uvoza.

"A da je recimo potrebno te procente okrenuti da je 70% iz uvoza to bi bio ogroman problem, jer prvo ne postoje baš tolike količine u okruženju, a drugo kako tom brzinom dopremiti gorivo do Srbije", tumači situaciju Mićović.

Komentarišući najavu predsednika Putina da će se Rusija zbog evropskih zemalja koje su počele da izbegavaju rusku naftu okrenuti Aziji, Mićović ocenjuje da se tako nagli zaokreti ne mogu dogoditi preko noći, ali da svaka vrsta nasilnog preusmeravanja izvoza predstavlja poremećaj na tržištu i sa sobom povlači novi rast cena.

Izvor: RTV, T a n j u g

gorivoceneSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva