:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2019   12:52

0

189

Nove podsticajne mere, više posla za domaće građevinske firme

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarali su danas sa predstavnicima domaćih građevinskih kompanijama o merama države koje treba da omoguće da domaće firme lakše dobijaju poslove i da se dodatno ojača domaća građevinska industrija.

“Dogovorili smo se danas da ćemo formirati zajedničku radnu grupu koju će činiti Ministarstvo građevinarstva, Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede, Udruženje banaka Srbije, građevinske i putarske kompanije. Ta radna grupa će napraviti akcioni plan sa merama koje možemo da sprovedemo kako bi našim kompanijama bilo lakše da dobijaju poslove”, rekla je Mihajlovićeva posle sastanka u Vladi Srbije, kojem su prisustvovali predstavnici blizu 70 domaćih kompanija.

Ona je precizirala da akcioni plan podrazumeva da će se raditi, između ostalog, na programu subvencija za opremu za građevinske i putarske kompanije, kao i na lakšem dobijanju garancija koje im trenutno otežavaju slabiji rezultati u periodu kad su bili finansijski uništeni i zbog toga ne mogu da dobiju garancije i da budu glavni izvođači. “Videćemo šta možemo kao država da uradimo, zajedno sa Udruženjem banaka, kako bi lakše mogli da dođu do garancija. Takođe ćemo videti koji su to još propisi koje možda treba dodatno prilagoditi da bi realizacija projekata bila efikasnija”, navela je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade podsetila je da je država u prethodnom periodu stvorila uslove da građevinarstvo i putarska privreda mogu da se razvijaju, od završenog Koridora 10 i deonica auto-puta “Miloš Veliki”, potpisanih ugovora za nove projekte i pokretanja novog investicionog ciklusa vrednog najmanje 10 milijardi evra, i da je sada važno da domaće građevinske kompanije učinimo boljim i jačim da mogu da iznesu sve te projekte.

“Samo ako radimo udruženi - kompanije, država, Privredna komora Srbije - možemo očekivati više domaćih kompanija na velikim projektima, a to je važno jer one zapošljavaju građane Srbije, utiču na privredni rast i daju mogućnost da se kao zemlja brže razvijamo”, rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da građevinska industrija pokazuje dobre performanse i da formiranje radne grupe koja će uraditi akcioni plan sa novim merama treba da doprinese da ona radi još bolje.

“Građevinarstvo pokreće privredni rast, realni rast ove grane u odnosu na prošlu godinu je oko 15 odsto. Ono je važno ne samo zbog firmi koje učestvuju u izgradnji, već i zbog građevinskog materijala i velikog dela industrije koji je vezan za građevinarstvo. Jedna od tema o kojima smo razgovarali je i kako da naše firme kod bilateralnih aranžmana dolaze do što povoljnijih uslova i što boljih ugovora”, rekao je Čadež.

Izvor: RTV

Zorana MihajlovićMinistarstvo građevinePKSČadež
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva