:

:

TV Most

Foto: Euleks

clock

Jun 26, 2023   10:01

0

105

Novi šef Misije EULEKS stupio na dužnost

Đovani Pjetro Barbano, general-major italijanskih karabinijera sa više od 40 godina iskustva u oblasti zakona i reda, policijskim delatnostima i mirovnim operacijama, preuzeo je danas dužnost šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). On je nasledio švedskog diplomatu, ambasadora Lars-Gunar Vigemarka, koji je svoj mandat šefa Misije završio 25. juna.

„Sa velikim osećajem odgovornosti danas preuzimam svoju dužnost kao šef EULEKS-a, strateškog partnera Kosova u vladavini prava i bezbednosti. Potpuno svestan izuzetno važnog mandata Misije, radiću sa integritetom i profesionalizmom kako bih ispunio moto Misije „Partnerstvo za pravdu“, ostvario pozitivan uticaj na terenu i unapredio naše zajedničke ciljeve za vladavinu prava na Kosovu“, kazao je Barbano, objavljeno je na sajtu misije Euleks.

Novi šef EULEKS-a je priznao da Misija funkcioniše u još uvek teškom kontekstu, usred pojačanih tenzija.

„Misija je odlično sredstvo za širi odgovor EU na bezbednosne izazove, pošto je EULEX druga instanca za bezbednosni odgovor na Kosovu. U okviru svog mandata, Misija će nastaviti da podržava stabilnost na Kosovu, kao i bezbednost svih njegovih zajednica”, rekao je Barbano.

Izvor: TV Most, Euleks; Foto: Euleks

KiMĐovani Pjetro BarbanoEuleks
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva