:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2020   15:32

0

285

Novi sistem plata u javnom sektoru od 1. januara 2022.

Skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti radnog prava i zarada, kojim se, između ostalog, odlaže novi sistem plata u javnom sektoru za 1. januar 2022. godine.

Pre donošenja ovih zakona, uvođenje platnih razreda bilo je planirano za 1. januar 2021. godine, ali je situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa taj rok pomerila za godinu dana.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o državnim službenicima, izmene Zakona o zaposlenima u javnom sektoru, izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Usvojene su i izmene Zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Izmenama Zakona o državnim službenicima se pomera rok za državne organe za početak primene obaveznosti sprovođenja konkursnog postupka za rad na određeno vreme zbog povećanog obima.

Novi rok za početak primene te odredbe je 1.januar 2023. godine, umesto 1. januar 2021. godine.

Usvojen Zakon o zaduživanju za projekat Ruma - Šabac - Loznica

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o zaduživanju Srbije kod Unikredit banke za potrebe finansiranja projekta Ruma-Šabac-Loznica, a ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je navela da je reč o iznosu od 467 miliona evra.

Obradović je u načelnoj raspravi rekla da je to jedan od prioritetnih projekata koji je važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi.

Finansiranje obuhvata i izgradnju tri deonice, prva je Ruma-Šabac od autoputa E70 petlja Ruma do mosta preko Save u Šapcu dužine 21,14 kilometara, druga deonica je izgradnja mosta preko Save u Šapcu, a treće je izgradnja brze saobraćajnice od Šapca do Loznice.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju ugovora između Vlade Srbije i Vlade Hong Konga Specijalnog administrativnog regiona Narodne Republike Kine o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze i dohodak i na imovinu i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

Potvrđen je i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, kao i Memorandum između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o zapošljavanju članova porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa članovima diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Izvor: Танјуг, RTS

Skupština Srbijeplatni razredi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva