:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2022   16:11

0

199

Obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležen je Svečanom akademijom u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.  U dosadašnjem periodu postojanja i rada, i pored otežanih uslova, Prištinski univerzitet  je uspeo da ostvari impresivne rezultate od izuzetnog značaja, potvrđujući da se znanjem i mudrošću može opstati na KiM.
 

Prištinski univerzitet obeležava 52. godinu svog postojanja, i dalje u izazovnim okolnostima, trudeći se da u potpunosti sprovede svoju misiju obrazovanja mladih ljudi, pri tome ne zanemarujući drugu drugu komponentu svoje delatnosti – naučno istraživački rad.

“Sve to ne bi bilo moguće da iza nas ne stoji naš osnivač Republika Srbija. Nepodeljena podrška svih relevantnih državnih institucija daje nam vetar u leđa, inspiriše da sa još većom posvećenošću realizujemo postavljene ciljeve”, rekao je prof.dr Nebojša Arsić, v.d. rektora PU.

On je dodao da Univerzitet u Prištini sarađujući sa ostalim obrazovnim ustanovama i institucijama dobija bezrezervnu podršku.

Prema njegovim rečima velika podrška i saradnja ostvaruje se i sa univerzitetima i institucijama u Republici Srpskoj, posebno iz Istročnog Sarajeva i Banjaluke.  

“To je mnogo više od formalne saradnje. Razlog tome je što mi najbolje razumemo jedni druge i okolnosti u kojima živimo i radimo”, naglasio je Arsić.

Prištinski univerzitet uvek može računati na podršku Republike Srbije. 

Čestitajući na višedecenijskom uspehu, prof.dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, istakla je da kontinuitet koji je Prištinski univerzitet obezbedio u najtežim trenucima, vodeći pri tom računa o mladima koji su budućnost opstanka srpskog naroda na KiM, jeste garant stalne podrške države i Vlade Republike Srbije.

Vidovdanska povelja za doprinos u radu, razvoju i jačanju Univerziteta i afirmacije akademskih zajednica na Kosovu i Metohiji dodeljena je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branku Ružiću. Kako je njemu, od strane prištinskih vlasti, zabranjen ulazak na Kosovo, povelju je primila državna sekretarka, Marjana Dukić Mijatović.

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Vidovdanska povelja dodeljena je za izuzetno uspešnu međuuniverzitetsku saradnju i nesebičnu pomoć.

Prof.dr Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu čestitao je 52. rođendan Prištinskog univerziteta i poželeo još više uspeha ovoj obrazovnoj ustanovi.

“Nama iz Republike Srpske je poseban osećaj kada dolazimo na Kosovo i Metohiju, jer dolazimo kući, ovde nam je sve…”, rekao je Kulić.

 Za sveukupne naučne, stručne i pedagoške rezultet, kao i za posebne zasluge u razvoju, napretku i afirmaciji Univerziteta i fakulteta, profesorima Prištinskog univerziteta dodeljena su Vidovdanska priznanja. 

Prvi put od osnivanja, za dugogodišnji stručni doprinos i unapređenje Univeziteta dodeljene su zahvalnice nenastavnom osoblju.

“Posebnu čast čine nam što priznanje dobijamo na Vidovdan, dan koji nas je odredio,utemeljio, dan koji nas je obavezao i pokazao put kojim se ide, a da se ne zaluta. Ono što smo utkali u rad Univerziteta neka bude temelj budućim generacijama studenata ali i našim kolegama koji će, nadamo se, nastaviti tamo gde su stali prethodnici”, naglasila je prof.dr Dušanka Jovović, redovni profesor Pravnog fakulteta.

I ove godine, najbolji studenti sa deset fakulteta Univerziteta nagrađeni su novčanom nagradom i Poveljom istaknuti student.

“Velika je čast biti deo ovog Univerziteta i biti danas ovde, na ovoj svečanosti, koja je podjednako važna svima koji čine naš Univerzitet, a pogotovu nama istaknutim studentima koje ste vi iznedrili. Hvala što ste nam pomogli da postanemo ono što jesmo i što ste ulaganjem u nas doprineli našem ličnom razvoju i uspehu”, rekla je Alma Hamza, student Odseka za matematiku PMF-a. 

Svečanoj akademiji povodom Dana Univerziteta u Prištini, pored rukovodstva, dekana, profesora i studenata prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava na Kosovu, ustanova i privrednih subjekata, gosti i prijatelji Univerziteta.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMKosovska MitrovicaUniverzitet u PrištiniVidovdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva