:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 21, 2021   18:47

0

180

Obeležena hramovna slava u Lipljanu

Liturgijom sa litijama , koju je služio sveštenik Dragiša Jerenić  u crkvi sv. Flore i Lavra u Lipljanu,  obeležena je hramovna slava  i drugi dan sv. Trojice koji  se ranije praznovao i kao gradska slava. Za razliku od prošle godine kada zbog pandemije virusa nije bilo okupljanja, ove su vernici u većem  broju  prisustvovali bogosluženju i saborovanju.

”Mislim da nas je prošlogodišnja pandemija naučila nekim stvarima, to da smo pre pandemije uzimali sve zdravo za gotovo, da nam je bilo sve na dohvat ruke, sve dostupno i u jednom trenutku smo videli da sve to može da bude dostupno, a i ne mora, da sve to veoma lako izgubimo, tako da sad više cenimo slobodu i više nam je drag duh sabornosti  i okupljanja naroda”, istakao je u obraćanju sveštenik Dragiša Jerenić.

“Ovo nam mnogo znači da bi pokazali da u Lipljanu i dalje žive Srbi, koji se okupljaju za ovako velike praznike, trebalo bi i malo češće ali nažalost takva je situacija ” ističu ovdašnji meštani i saglasni su da ih je malo u tom gradu ostalo ali da su svi složni da se bore  da opstanu i sačuvaju tamošnju  svetinju.

Za praznik svete Trojice pre šest godina ustanovljeni su dani opštine Lipljan  sa praćenim manifestacijama, koje su zbog još uvek aktuelnihg epidemioloških mera izostale.

“Dani opštine Lipljan su jedna  tradicionalna manifestacija u okviru koje organizujemo izložbe rukotvorina , biramo najbolju Kosovsku pogaču, Ansambl Venac przentuje  splet narodnih igara. Manifestacija je zamišljena tako da se svi lepo družimo i sećamo nekih minulih  dana. Nažalost prošle i ove godine to je redukovano zbog epidemiološke situacije. Iako je hvala Bogu ove godine situacija  sa pandemijom bolja, ipak smo rešili da naše meštane ne izlažemo riziku  uz saradnju sa Kancelarijom za KiM pa smo i ove godine rešili  da bude manji broj ljudi i manjeprograma u okviru  manifestacije”, rekla je Tamara Rašić, sekretar Privremenog organa opštine Lipljan.

Pored Lipljana praznik sv. Trojice obeležava se i u srpskim selima ove opštine.

Izvor: RTV Gračanica

KiMLipljanhramovna slava

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva