:

:

TV Most

Foto: printscreen

clock

Februar 18, 2022   16:11

0

130

Obrad Kesić: Akcija srpskog kokusa odjeknula u Kongresu SAD

Pismo, kojim 16 članova Kongresa SAD od predsednika te države Džozefa Bajdena traže da se unaprede odnosi Srbije i SAD za političkog analitičara iz Vašingtona Obrada Kesića značajno je iz nekoliko razloga. Najpre, jer je inicijativu za snaženje odnosa dve države podržalo najviše članova Kongresa u poslednje dve decenije.

Razlog za to su, objasnio je Kesić za emisiju "Magazin na Prvom" Prvog programa Radio Beograda, zajednički ciljevi Beograda i Vašingtona na Zapadnom Balkanu, a pre svega želja za izgradnjom i uspostavljanjem trajnog mira.

Inicijativa kongresmena, istovremeno, ukazuje i na veliku i značajnu aktivnost srpske ambasade i ambasadora Marka Đurića, usmerenu ka jačanju srpskog kokusa u Kongresu.

Sam srpski kokus jeste grupacija koja okuplja kongresmene koji iskazuju poseban interes za unapređenje odnosa Srbije i SAD, ali i ostale teme koje se odnose na srpski narod. Kesić precizira da je ambasada Srbije uložila dosta truda da se ojačaju aktivnosti sa članovima kokusa, a on je potvrđen upravo pismom 16 kongresmena.

Drugi značajan aspekt inicijative jeste u činjenici da se kroz pismo kongresmena pokazuje sve veći značaj i uloga srpske zajednice u javnom i političkom životu SAD.

Od poslednjih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama članovi srpske zajednice u celoj zemlji, a posebno u ključnim državama za predsedničke izbore i izbore za Kongres – u Ilinoisu, Viskonsinu i Nevadi, pokazuju veliku efikasnost u radu i zrelost u komunikaciji sa sopstvenim predstavnicima u Kongresu. To je rezultiralo činjenicom da su kongresmeni članovi srpskog kokusa, ali i oni izvan njega, pismom Bajdenu pokazali podršku jačanju odnosa dveju država.

Važno je da inicijativa 16 kongresmena dolazi posle intenzivne kampanje koja se u Kongresu SAD vodila i protiv Srbije, a u kojoj su učestvovali predstavnici albanskih, bošnjačkih i dela crnogorskih zajednica. Kesić ističe da te antisrpske aktivnosti nisu uspele da u Kongresu SAD zatvore prostor za aktivnosti Srbije, a preko nje i Republike Srpske.

Obrad Kesić ocenjuje i da je inicijativa kongresmena jasan pokazatelj da su naši odnosi sa Kongresom kvalitetni, da svakog dana jačaju i da protivnici i konkurenti Srbije više ne mogu da nameću samo jednu sliku viđenja dešavanja koja se odnose na raspad SFRJ i dešavanja iz tog perioda.

Politički analitičar Obrad Kesić, u emisiji "Magazin na Prvom" Prvog programa Radio Beograda navodi i da aktivnosti jermenskog kokusa predstavljaju model koji bi i srpski kokus trebalo da sledi.

Izvor: RTS, Radio Beograd

Obrad KesićSrbijaKongres SAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva