:

:

TV Most

Foto: MCP

clock

Februar 13, 2020   20:17

0

353

Od Berana pa do mora crkvu brani Crna Gora

Širom Crne Gore i danas se održavaju litije i protestne šetnje povodom spornog Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila Vlada Crne Gore.

Hiljade Podgoričana i večeras se sabralo oko sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, na moleban Presvetoj Bogoriodici za spas pravoslavnih svetinja. Litiju podgoričkim ulicama, koja je krenula po završetku molebana predvodi iguman manastira Savina Makarije.

Hiljade vernika i večeras je prisustvovalo molebanu i litiji u gradu Svetog Vasilija Ostroškog – Nikšiću. Litiju je predvodio i njenim učesnicima se na centralnom gradskom trgu obratio protojerej Mirčeta Šljivančanin, paroh podgorički.

U Beranama četvrtkom, već po tradiciji, svi putevi vode ka manastiru Đurđevi Stupovi – sedištu Eparhije budimljansko-nikšićke. Veliki broj Beranaca se i večeras okupio u ovoj svetinji kako bi pokazao svoje negodovanje zbog diskriminatorskog zakona o slobodi veroispovesti. Okupljenima se, nakon molebana Preosvetoj Bogorodici, ispred manastira obratio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je rekao da litije prerastaju u svenarodnu pobedu ,,koja ne podrazumeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobedu nad onima koji su doneli ovaj sramni zakon“.

Vladika Joanikije je, još jednom, svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne nasedaju na mogucće iscenirane incidente.

U Bijelom Polju i ovoga četvrtka  kao što je to uobičajeno, oko 15-ak hiljada vernika učestvovalo je u molitvenom hodu od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, gde je služen moleban Presvetoj Bogorodici, do hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu. 

Iguman manastira Zlateš u Tomaševu, Nikolaj Stamatović, kazao je da je crkva božija ta koja "sabira svoj narod od kraja do kraja vaseljene, jedina u kojoj pronalazimo svoje iskonsko biće i osećamo sigurno, spokojno i blagosloveno".

Mojkovčani su i danas složno i dostojanstveno sa ikonama i crkvenim barjacima, krenuli  na litiju kao znak protesta zbog usvojenog nakaradnog i antidržavnog Zakona o slobodi veroispovesti. Litija je ovog puta krenula od crkve Svetog arhanđela Mihaila u Štitarici, pa sve do hrama Hristovog Rožedestva u Mojkovcu, gde će biti služen moleban u 17 časova.

Srpska pravoslavna crkvena opština tivatska večeras je organizovala moleban u hramu Svetog Save u Tivtu i litiju u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Moleban je služio paroh tivatski, otac Petar Petrović.

On je okupljene, pre polaska litije ulicama Tivta, upozorio da su organizatori dobili informacije da je moguće da među okupljenima budu provokatori i zato je pozvao vernike da budu dostojanstveni u molitvenom hodu, i da ne bude nikakvih političkih parola i neprimerenih uzvikivanja.

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a Pivljanima se obratio iguman manastira Zagrađe Lazar, koji je kazao da oni na vlasti moraju biti mudri da bi njihov narod bio srećan jer je to najveća obaveza "onih koji su se udostojili da budu na vlasti i da u njihovim rukama budu ključevi mira i bezbednosti naroda". 

Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedeljom.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska, Vijesti, TV Most

Crna Goralitijemolebani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva