:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2022   19:46

0

130

OEBS: Potreban drugačiji pristup u zaštiti kulturnog nasleđa na KiM

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na KiM, predstavila je danas Izveštaj o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu.

Izveštaj obuhvata period od 2014. do 2020. godine, aanaliza je pokazala da zaštita kulturnog nasleđa na Kosovu ne treba da bude ograničena na restauraciju i da je potreban drugačiji pristup.

"Uspešno očuvanje kulturnog nasleđa zahteva sveobuhvatno upravljanje, maštovito prostorno planiranje, podizanje svesti i obuku osoblja", navodi se u saopštenju OEBS-a.

U izveštaju se navodi da je potrebno izmeniti i dopuniti Zakon o kulturnom nasleđu, kako bi se obezbedio koherentniji pristup.

„Misija OEBS-a dosledno podržava napore na zaštiti i promovisanju bogatog i raznovrsnog kulturnog nasleđa na Kosovu, jer je efikasno očuvanje kulturnog nasleđa važno za sve zajednice. Verujemo da će izveštaj koji smo danas objavili, predstavljena saznanja i preporuke pomoći institucijama u njihovim naporima da očuvaju i zaštite kulturno nasleđe za buduće generacije“, “, rekao je Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku, kazao je da je prioritet kosovske vlade zaštita kulturnog nasleđa.

"Imamo izuzetno kulturno bogatstvo, koje je univerzalna vrednost i ključ za stvaranje društvene interakcije i prevazilaženje razlika između zajednica. Posvećeni smo stavljanju kulture i kulturnog nasleđa u centar osnovnih principa suživota, međusobnog poštovanja i razvoja demokratskog društva", poručio je Čeku.

Izveštaj sadrži nekoliko preporuka za ključne institucije u cilju poboljšanja zaštite i valorizacije bogatog kulturnog nasleđa, uključujući: da se uvedu planovi upravljanja za lokalitete kulturnog nasleđa, proceni uticaj planiranih intervencija na nasleđe, usvoji sveobuhvatnija definicija kulturnog nasleđa i poveća otpornost lokaliteta kulturnog nasleđa na klimatske promene ili namerno uništavanje.

Izvor: TV Most

KiMOEBSZaštita kulturnog nasleđa na KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva