:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2021   22:03

0

40

OHR: Blokada institucija korak u pogrešnom smeru

Svaki postupak političkih stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smeru i "medveđa usluga" građanima koje te stranke tvrde da predstavljaju, saopšteno je večeras iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Očekujemo od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlašćenja", rečeno je iz OHR za Radio slobodna Evropa (RSE).

"S tim u vezi, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebalo da bude usvojen u decembru prošle godine, a to još uvek nije učinjeno", dodaju iz OHR-a.

Predstavnici političkih stranaka iz RS doneli su odluku da od ponedeljka 26. jula neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savetu ministara i Predsedništvu BiH, dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Ambasada SAD: Podržavamo suštinsku ulogu OHR

Ambasada SAD u BiH poručila je danas da SAD u potpunosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), u saopštenju povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu državnih institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

"Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast", navodi se u odgovoru ambasade SAD za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit o odluci političkih partija iz RS.

Iz ambasade su ocenili da je najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava koje će doneti veći prosperitet, umesto izolacije, i učiniti napredak na evropskom putu BiH.

"SAD u celosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat OHR, pa se unapred radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom", dodaju iz ambasade SAD u BiH.

Ambasada je u odgovoru naglasila i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu "koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima".

Navodi se i kako su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini.

"Mi delimo stavove koje je iznela specijalna savetnice UN za prevenciju genocida i ratnih zločina Alis Vairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini, te da su lideri, politički, verski i vođe zajednica, kao i prosvetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se zasniva na poverenju, poštovanju i dostojanstvu", dodaje se.

Ocenili su i da će "poštovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava i odbijanje politizacije patnje, doprineti pomirenju koje je potrebno da bi BiH krenula napred".

Izvor: T a n j u g

OHRBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?