:

:

TV Most

clock

April 05, 2020   18:10

0

148

Ombudsman Kosova apeluje na medije da zaštite lične podatke obolelih

Ombudsman Kosova zatražio je danas od pojedinih portala da uklone vesti koje sadrže lične podatke osoba koje se nalaze u izolaciji i koje su pogođene koronavirusom.

Ombudsman je primio sa uznemirenjem objavljivanje nekih vesti sa imenima i prezimenima i mnogo drugih informacija, o osobama kojima je naređeno da budu izolovane u karantinu zbog koronavirusa, ove publikacije su u suprotnosti s mnogim zakonskim normama, ali i u suprotnosti sa niz propisa koji su namenjeni samoregulisanju medija, navodi se u saopštenju Institucije ombudsmana na Kosovu.

Dodaje se da Ustav Kosova reguliše veoma dobro ovo pitanje, posebno u članu 36. koji se odnosi na pravo na privatnost, u zakonima o zaštiti ličnih podataka, o zdravstvu i Zakonu o pravima i odgovornostima stanovnika Kosova u zdravstvenom sistemu.

“Ombudsman se obraća portalima i poziva ih da uklone ove vesti tako da ih drugi portali ne objavljuju. Takođe Ombudsman apeluje na medije i novinare da učine više kako bi zaštitili lične podatke ljudi u izolaciji, karantini, koji su dijagnostikovani koronavirusom i hospitalizovani, osim u slučajevima kada se informacije objavljuju uz saglasnost osobe”, navedeno je u saopštenju.

Nglašava se da mediji igraju veliku ulogu u društvu slanjem novinara, do prve linije fronta, kako bi informisali javnost i podseća da mediji takođe imaju i obaveze u skladu sa Kodeksom etike i drugim samoregulatornim dokumentima.

Ombudsman podseća na preporuke Saveta za pisane medije Kosova (SPMK) za sve medije o izveštavanju o situaciji sa KOVID-19.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva