:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 05, 2019   16:41

0

195

Opozicija pisala Maji Kocijančič

Poslanički klubovi opozicionih stranaka u Skupštini Srbije poručili su Evropskoj komisiji da će do daljeg bojkotovati zasedanja Narodne skupštine i aktivnosti koje su vezane za plenumski rad, jer se još nisu promenili razlozi i okolnosti zbog koji su se odlučili na bojkot.

Otvoreno pismo portparolki Evropske komisije Maji Kocijančič potpisale su poslaničke grupe Demokratske stranke, pokreta Dveri, Socijaldemokratska stranka – Narodna stranka, Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Klub samostalnih poslanika i samostalni poslanici Marinika Tepić, Ana Stevanović i Branislav Mihajlović.

U pismu je navedeno da se potpisnici u potpunosti slažu sa stavom Maje Kocijačnič da je parlament mesto za debatu i da su njegova nadzorna i zakonodavna uloga dovedeni u pitanje zbog nedostatka skupštinske rasprave.

Ali, dodaju, debata je dvosmerni proces i u Skupštini Srbije je ona, kako kažu, pretvorena u "agresivno i intenzivno političko nasilje prema političkim protivnicima, čiji je isljučivi generator vladajuća većina".

U pismu se ukazuje na to da vladajuća većina zloupotrebljava parlamentarne procedure, Poslovnik Skupštine i da uskraćuje i oduzima reč opoziciji, kao i da opozicioni zahtev kojim se traži smena predsednice Maje Gojković nikada nije stavljen na dnevni red.

Opozicija je dodala da svoj posao i dalje obavlja u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Skupštine Srbije, "ali u 'paralelenom parlamentu'", tako što se, kako su naveli, obraćaju građanima i raspravljaju o tekućim tačkama dnevnog reda u holu Skupštine Srbije, koji je, kažu, preostao kao jedini prostor u parlamentu gde mogu da izraze svoje mišljenje i politički stav u skladu sa voljom građana koji su im ukazali poverenje.

Izvor: Танјуг

Maja Kocijančićopozicijapismo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva