:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   10:23

0

86

Orban: Ukrajina je udaljena od EU svetlosnim godinama

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Ukrajina "svetlosnim godinama" udaljena od ulaska u Evropsku uniju.

Govoreći na kongresu partije Fides, Orban je rekao da će se on i njegova vlada usprotiviti razgovorima unutar EU sredinom decembra o tome da li treba Kijev zvanično da otpočne pregovore o pristupu evropskom bloku.

Prijem nove zemlje u EU zahteva saglasnost svih članica Unije, a Orban može da uloži veto, preneo je AP.

Orban je na partijskom kongresu u Budimpešti u subotu, reizabran za predsednika Fidesa 11. put, od 2003. godine.

On je rekao da će jedan od prioriteta njegove nove vlade biti da zaustavi put Ukrajine ka EU.

"Naš zadatak je da ispravimo pogrešno obećanje, da će se otpočeti pregovori sa Ukrajinom, jer je Kijev sada udaljen svetlosnim godinama od EU", izjavio je Orban.

Evropska komisija je ranije ovog meseca predložila početak pristupnih razgovora sa Ukrajinom, rekavši da je vlada u Kijevu "pokazala izuzetan nivo institucionalne snage, odlučnosti i sposobnosti da funkcioniše".

Orban ističe da pregovori ne mogu da počnu sa zemljom koja ratuje i da bi članstvo Ukrajine promenilo sistem distribuiranja sredstava zemljama članicama Unije.

Američka novinska agencija ističe da neki kritičari spekulišu da Mađarska pruža otpor kako bi iskoristila ustupke u vezi sa milijardama evra u finansiranju, koje je Brisel uskratio Budimpešti zbog zabrinutosti da vlada nije uspela da podrži standarde u oblasti vladavine prava i ljudskih prava.

Orban je, takođe, zapretio da će blokirati plan EU da se Ukrajini pruži četvorogodišnji paket pomoći od 50 milijardi Evra.

Takođe, kritikovao je Ukrajinu zbog, kako je naveo, kršenja prava etničkih Mađara na istoku Ukrajine, da uče na svom maternjem jeziku.

Izvor: T a n j u g; Foto: Beta/AP

OrbanEUUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva