:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2023   15:47

0

91

Orbanov veto za Ukrajinu mogao bi da blokira i odluke EU o Zapadnom Balkanu

Najavljeni veto mađarskog premijera Viktora Orbana za pregovore Evropske unije sa Ukrajinom mogao bi da blokira i odluke o Zapadnom Balkanu na samitu lidera EU sledeće nedelje, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Visoki zvaničnik Evropske unije, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je da, u slučaju da premijer Mađarske Viktor Orban ostane pri stavu da ne može biti pregovora o članstvu sa Kijevom, zemlje članice koje podržavaju Ukrajinu najavljuju da neće podržati odluke o Zapadnom Balkanu i usvajanje zaključaka o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja.

Na sastancima ministara evropskih poslova i lidera EU sledeće nedelje u Briselu, planirano je usvajanje zaključaka o politici proširenja EU i odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, kao i o dodeljivanju kandidatskog statusa za Gruziju.

U nacrtu zaključaka o Srbiji, Evropska unija traži ubrzavanje reforme vladavine prava, normalizaciju odnosa sa Prištinom i uključivanje sporazuma iz Ohrida u pregovaračko poglavlje 35.

Diplomate u Briselu sada strahuju da bi protivljenje Mađarske moglo da "izbaci samit iz koloseka" i pošalje "katastrofalnu sliku" o nejedinstvu EU u trenutku kada Ukrajina računa na vitalnu političku i finansijsku podršku Brisela.

Premijer Orban je u dva pisma predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu poručio da je potrebna strateška debata o podršci EU Ukrajini, pre odluke o otvaranju pregovora.

Orban je najavio da neće prihvatiti ni predlog Evropske komisije za finansijsku pomoć Kijevu od 50 milijardi evra u naredne četiri godine, o čemu, prema diplomatskim izvorima, postoji saglasnost drugih 27 zemalja članica.

"Zapadni Balkan bi mogao da bude kolateralna šteta ovakvog stava, jer će za mnoge države članice biti nemoguće da podrže korake za druge zemlje kandidate, u odsustvu odluke o Ukrajini", naveo je zvaničnik EU.

Stav Budimpešte – taktika ili principi

Evropski zvaničnik nije, međutim, mogao da oceni da li je pozicija Budimpešte taktičke ili principijelne prirode.

"Mađarski premijer nije do sada stavio do znanja da li bi bio spreman na popuštanje, ako bi Evropska komisija oslobodila više milijardi evra finansijske pomoći, koju je Brisel blokirao zbog problema sa vladavinom prava u ovoj zemlji. Naprotiv, u javnim nastupima dodatno je zaoštrio stav i podigao uloge uoči predstojećeg samita", naveo je zvaničnik EU.

U slučaju da sledeće nedelje ne bude kompromisa, diplomate u Briselu najavljuju mogući vanredni samit o proširenju u januaru, kao i mogućnost da zemlje članice dogovore finansijsku pomoć Ukrajini na bilateralnoj osnovi i tako zaobiđu veto Budimpešte.

Izvor: RTS

OrbanEUMađarskavetoUkrajinaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva