:

:

TV Most

Foto: KSS

clock

Septembar 10, 2019   9:34

0

194

"Orlovi" protiv Argentine za polufinale Mundobasketa

Košarkaške reprezentacije Srbije i Argentine igraju danas u 13 časova prvi četvrtfinalni meč na Svetskom prvenstvu u Kini. Pobednik utakmice u Donguanu će u polufinale na duel sa Amerikancima ili Francuzima, dok poraženi gubi priliku da se bori za medalju. 

Košarkaški reprezentativac Vasilije Micić ostaće sa timom u Kini, uprkos smrtnom slučaju u porodici, rekao je selektor Aleksandar Đorđević.

On je posle razgovora sa Đordevićem doneo je odluku da ostane uz tim i bude na raspolaganju za četvrtfinalne protiv Argentine.

Posle otrežnjenja u vidu poraza od Španije, ekipu Aleksandra Đorđevića očekuje u Donguanu četvrtfinalni duel na Svetskom prvenstvu u Kini, a protivnik je selekcija Argentine. Najvažniji duel na šampionatu "orlovi" će igrati protiv, za sada, neporažene ekipe, koju sa klupe predvodi Serhio Ernandez.

"Gaučosi" su redom na pleća obarali Južnu Koreju, Nigeriju, Rusiju i Venecuelu, da bi u duelu sa Poljskom, u borbi za prvo mesto u grupi, izvojevali ubedljiv trijumf (91:65) i pokazali da su ekipa za svaki respekt.

Srbija je, posle četiri ubedljiva trijumfa, poražena od Španije, u jednom duelu u kojem "orlovi" nisu ličili na sebe, što je verovatno bilo ozbiljno upozorenje košarkašima da opuštenom pristupu igri nema mesta na velikom takmičenju kakvo je Mundobasket.


Kada su dueli Srbije i Argentine u pitanju, teško je ne pomenuti meč koji su dve selekcije odigrale u finalu Svetskog prvenstva 2002. godine u Indijanapolisu.

Tada su "orlovi", predvođeni Dejanom Bodirogom i Predragom Stojakovićem, stigli prednost protivnika, uveli meč u produžetak, u kojem su "samleli" protivnika i stigli do novog svetskog zlata.

Zanimljivo je i da su dve ekipe igrale u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Atini četiri godine ranije, a jedan od junaka pobede tada selekcije Jugoslavije bio je Aleksandar Đorđević, sada selektor Srbije.

Nekako van radara, Argentina je u Kini stigla do četvrtfinala bez poraza. Rivali "gaučosima", ruku na srce, nisu bili iz samog vrha svetske košarke, ali pet sigurnih pobeda (najmanje ubedljiva protiv Rusije – 69:61) jasan su pokazatelj da se radi o čvrstoj ekipi, disciplinovanoj u odbrani, a raznovrsnoj u napadu.


Zvuči pomalo neverovatno da je glavni igrač u ekipi (pre)iskusni Luis Skola, koji je prvi strelac i skakač ekipe, a svi napadi idu preko Fakunda Kampaca, plejmejkera Reala, koji po utakmici beleži prosečno sedam asistencija.

Statistički gledano, Srbija ima bolje "brojeve" od Argentine u većini kategorija: prosečnom broju datih poena (96.4/87.2), u šutu za dva poena (66.7%/51.5%), u šutu za tri poena (42.1%/35.3%), prosečnom broju asistencija (27.6/21), dok je egal u prosečnom broju skokova (35.4/35.8).

Ipak, ono što nije toliko vidljivo okom statistike je odbrana argentinskog tima. Protiv Poljske su imali čak 16 ukradenih lopti, pa su dobar deo poena postizali iz kontranapada. Srčanost i borbenost glavne su karakteristike tima, koji u otadžbini s pravom zovu "duša Argentine".

Daleko od toga da je Argentina tim kojeg "orlovi" treba da se plaše, ali ih treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Ukoliko srpski tim bude igrao kao na prva četiri meča na šampionatu (doduše protiv znatno slabijih rivala), u pobedu ne bi trebalo sumnjati.

Selektor Đorđević mora da "zategne" odbranu, igrači moraju biti spremni na veliki broj intenzivnih fizičkih duela, na obe strane terena. Očekujemo buđenje nekih igrača, koji su "prespavali" utakmicu sa Španijom, kao i da se podigne procenat šuta za tri poena, koji je bio glavna snaga igra srpskog tima do duela sa "furijom".

Ukoliko se sve te kockice sklope, Srbija će se plasirati u polufinale Mundobasketa, gde bi im potencijalni protivnik bio bolji iz duela između SAD i Francuske.

Od sada pa do kraja turnira, svaka sledeća utakmica je najvažnija. Lepo bi bilo kada bi se Argentina još jednom našla Srbiji na putu do zacrtanog cilja u koji svi (i dalje) verujemo – zlatne medalje na Mundobasketu u Kini.

Izvor: T a n j u g

MundobasketKinaSrbija-Argentina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva