:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2022   19:53

0

124

Osmanijeva i Kurti preneli Makronu da podržavaju francusko-nemački predlog

Predsednica i premijer u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti preneli su francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da francusko-nemački predlog "služi kao dobra osnova" za dalje razgovore sa Beogradom, zahvalivši mu se na posvećenosti da sa Nemačkom ubrza dijalog.

Emanuel Makron je primio Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija u Jelisejskoj palati u Parizu, saopšteno je iz predsedništva u Prištini.

Zvaničnici iz Prištine ponovili su posvećenost dijalogu, zasnovanog, kako su rekli, "na očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i funkcionalnosti Kosova".

Osmanijeva i Kurti govorili su o nedavnim dešavanjima na severu KiM, ističući da institucije u Prištini ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane.

"S tim u vezi, Osmani i Kurti su spomenuli destabilizujuće tendencije Srbije, kroz jačanje njenih nelegalnih struktura na Kosovu, zastrašivanje srpskih građana i podsticanje kriminalnih grupa da naruše red i zakon na severu", navodi se u saopštenju.

Rekli su da će Priština nastaviti da bude koordinisana sa međunarodnim partnerima za rešavanje bezbednosnih izazova.

Preneli su Makronu da francusko-nemački predlog "služi kao dobra osnova" za dalje razgovore sa Beogradom, zahvalivši mu se na posvećenosti da sa Nemačkom ubrza dijalog.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji se takođe sastao s francuskim predsednikom, odbacio je ideju da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

Izvor: RTS

MakronKurtiOsmanidijalog Beograda i Prištinenemačko-francuski predlog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva