:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2022   13:43

0

239

Osveštana crkva Vaskrsenja Hristovog u selu Srbovac

U selu Srbovac u opštini Zvečan, danas je osveštana novosagrađena crkva  Vaskrsenja Hristovog, čija je izgradnja započeta 2011. godine. Svetu arhijerejsku liturgiju, u prisustvu vernog naroda, služio je episkop raško-prizrenski i kosovskometohijski  Teodosije.

Prvi hram u raško-prizrenskoj eparhiji koji je posvećen Vaskrsenju Hristovom osveštan je, i u njemu je prisustvu velikog broja vernika prvi put služena sveta arhijerejska liturgija.

Ovaj, kao i drugi hramovi koje smo podigli i osveštali, nas opominju i obavezuju da istrajemo, opstanemo i da ne damo naše sveto Kosovo i Metohiju, poručio je vladika Teodosije.

„Ovaj hram je naš zalog i naš odgovor svima koji se pitaju da li će biti Srba na ovim prostorima. Svakako će ih biti, biće onih najboljih, onih koji istrajavaju, nesebičnih, koji neće da radi malo ovih dana zemaljskih i radi nekog uživanja da prodaju ono što je nasleđeno, ono što je sveto“, poručio je Teodosije.

Ovaj hram je od velikog značaja za meštane sela Srbovac koji će se ovde okupljati.

 Zlatan Trajković, žitelj  Srbovca rekao je da je po predanju ovde i ranije bila svetinja i da su sada meštani dobili novi smisao i mesto za spasenje i pokajanje.

Prema rečima Mirjane Krsmanović Vlajić svetinja predstavlja veliki značaj za, ne samo meštane  Srbovca već i za stanovnike okolnih mesta.

„Ovo će biti sabirno mesto gde će stanovnici  moći da se okupe i proslave  važne trenutke i svečanosti“, rekla je Krsmanović Vlajić.

Izgradnja crkve Vaskrsenja Hristovog započeta je 2011. godine a završena je uz pomoć donacija vernika  opštine Zvečan i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMSrbovacTeodosijecrkva Vaskrsenja Hristovog

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva