:

:

TV Most

clock

April 10, 2024   16:24

0

47

Pahor potvrdio da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor potvrdio je danas za slovenačku agenciju STA da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi nasledio Miroslava Lajčaka, kome mandat ističe u avgustu.

Prethodno premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog i dodao da je zbog toga u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije.

Specijalnog izaslanika, koji se, pored dijaloga Srbije i Kosova, bavi i drugim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu, predlaže visoki spoljnopolitički predstavnik EU.

U ovom mandatu to je bio Žozep Borelj, a konačnu odluku donosi Savet EU ili države članice.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.

Izvor: T a n j u g

PahorLajčakEUdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva