:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 17, 2024   19:51

0

33

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj; prema anketama HDZ osvaja 58 , SDP i partneri 44 mandata

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na kojima su građani birali novi sastav parlamenta.Prema prvim izlaznim anketama HDZ bi sa partnerima osvojio 58 mandata, a SDP sa partnerima 44. Za većinu u parlamentu i formiranje vlade je potrebno 76 mandata.

U sedištu SDP-a su zadovoljni izlaznom anketom prema kojoj bi osvojili više od očekivanog i predviđanog u predizbornim anketama.

Kao treća relevantna snaga pokazao se opozicioni ,,Domovinski pokret" koji, prema ovoj anketi, osvaja 13 mandata u budućem parlamentu. O eventualnim koalicijama, u sedištu stranke, kažu da će odlučivati Predsedništvo stranke.

Medved: HDZ i Andrej Plenković će formirati treću vladu u kontinuitetu

Potpredsednik vlade i ministar branilaca u tehničkoj vladi Tomo Medved je istakao da će se sa strpljenjem sačekati pouzdanije rezultate.

Uveren je da će HDZ i Andrej Plenković dobiti i treći mandat u kontinuitetu.

,,HDZ je pobedio i na ovim izborima uprkos kršenju Ustava, uprkos okolnostima da su izbori bili u sredu. Dokaz je to odgovorne i ozbiljne politike HDZ-a i poverenja hrvatskih birača da i nadalje imamo mandat da vodimo država u naredne četiri godine", rekao je Tomo Medved.

Pupovac: Nadam se da će rezultati izbora doneti najbolje Hrvatskoj

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac je u izjavi novinarima nakon glasanja izrazio nadu da će rezultati izbora doneti najbolje Hrvatskoj, očekivanjima građana kao i da će pripadnici nacionalnih manjina uključujući srpsku, napraviti ,,najbolji izbor u skladu sa svojim pravima i interesima".

Ocenio je i da je ova kampanja bila drugačija u odnosu na prethodne, kada je reč o njenoj dužini, nepredvidivosti, datumu izbora, kao i zbog toga što, kako kaže, nije bilo ozbiljnog nadmetanja u političkim programima i političkim porukama.

Izvor: T a n j u g; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva