:

:

TV Most

Foto: Jutjub

clock

Januar 07, 2021   22:09

0

372

Patrijarh Jerusalimski Teofil: Kosovo je srpski Jerusalim

Srbima na Kosovu želimo da istraju, da opstanu na tim za njih svetim prostorima i da čuvaju svoje svetinje, poručio je Patrijarh Jerusalimski Teofil u intervjuu za Kurir.

"Za nas je Kosovo i Metohija srpski Jerusalim. Baš onako kako je govorio i blaženopočivši patrijarh Irinej, a pre njega i svetjejši patrijarh Pavle. Srpskom narodu, ma gde živeo, želimo ovde iz svete jerusalimske patrijaršije, koja čuva svetinje bogomladenca Hrista, želimo da ga obasja svetlost rođenja Hristovog, da donese mir, ljubav i da što pre i srpski narod prebrodi opasnu pošast koronavirusa koja je zadesila čitavo čovečanstvo. Srbima na Kosovu  želimo da istraju, da opstanu na tim za njih svetim prostorima i da čuvaju svoje svetinje", rekao je Patrijarh Jerusalimski Teofil.

Jerusalimska Patrijaršija sa pažnjom prati i dešavanja u Crnoj Gori.

"Radujemo se i blagodarimo Gospodu na tome što je u najavi povlačenje zakona, koji je podrazumevao ništa drugo do otimanje imovine SPC u Crnoj Gori. Napominjem da se radujemo skorom povlačenju tog zakona i molimo se za mir, jedinstvo i slogu svih pravoslavnih hrišćana. Smatramo da je taj zakon nepravedan u odnosu na SPC i njene vernike u Crnoj Gori", dodao je Patrijarh Teofil.

Za nas je jedina kanonska crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska i nijedna druga pravoslavna crkva u Crnoj Gori nema kanonsko utemeljenje, tako da Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne smatramo kanonskom, ne smatramo je crkvom., dodao je, 

"Važno je da još jednom ponovimo da je Mitropolija crnogorsko-primorska, doskoro s mitropolitom Amfilohijem na čelu, a ubuduće sa novim mitropolitom koji će biti izabran onda kada to odluči jerarhija naše sestrinske SPC, jedina kanonska crkva u Crnoj Gori", podvukao je Teofil.

Izvor: Kosovo Onlajn, Kurir

TeofilJerusalimski patrijarhKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva