:

:

TV Most

Foto: SPC

clock

Septembar 23, 2023   16:46

0

70

Patrijarh: Za svakog pravoslavnog čoveka veliki blagoslov poseta Hercegovini

Patrijarh srpski Porfirije započeo je danas posetu Eparhiji zahumsko-hercegovačku i primorsku, gde je posetio manastir Žitomislić, kod Mostara i  poklonio se moštima Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih u selu Prebilovci. 

Patrijarh je u manastir stigao u pratnji episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i gradonačelnika Mostara Marija Kordića, a ispred manastira dočekali su ga brojni vjernici, prenosi Srna. 

"Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, u njene svetinje, u njene manastire, među kojima je najsvetliji biser manastir Žitomislić, a da nije otišao sa utehom. Upravo ova svetinja, kao i narod koji se sabira u njoj, svedoči suštinu naše vere", poručio je patrijarh, kako je saopštila SPC.

Istakao je da je manastir Blagoveštenja Presvete Bogorodice kroz vekove bio mesto molitve i okupljanja naroda, kao i da je delio sudbinu zajedno sa svojim narodom.

"Ova svetinja je bila uvek na krstu, rušena i paljena, ali je iz pepela ponovo podizana", poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh je danas posetio i hercegovačko selo Prebilovce i u njemu hram Vaskrsenja Gospodnjeg sa kriptom u kojoj su pohranjene mošti Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih. 

Tokom avgusta 1941. godine ustaše su izvršile nezapamćen masakr nad 826 od ukupno 994 Srba, uglavnom žena, dece i staraca. 

Većina njih je bačena u jamu Golubinku. Tim pokoljem 54 srpska domaćinstva Prebilovaca su zauvek ugašena. 

Kako navodi SPC, komunističke vlasti su skrivale istinu o razmerama zločina, zabranjivale vađenje kostiju srpskih žrtava iz jama čiji su otvori 1961. godine bili čak i zabetonirani. 

Početkom devedesetih godina prošlog veka podignut je hram, a kosti mučenika izvađene iz jama i pohranjene u kripti. Stradanje prebilovačkih i hercegovačkih mučenika time nije okončano pošto je u junu 1992. godine miniran hram i kripta sa moštima svetih mučenika.

"Pomolimo se Svetim mučenicima prebilovačkim i hercegovačkim da se oni mole Bogu za nas, da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja, ali iskušenja koja su istovremeno prostor i projava Blagodati Božje. Pomolimo se Bogu da se više nikada nigde i nikome ne desi ono što su sveti mučenici radi vere svoje i Krsta časnog pretrpeli",  poručio je patrijarh tokom posete Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

Patrijarh danas takođe posećuje Vladičanski dvor, Stari grad, imaće prijem u Gradskoj vijećnici, a u 19 časova je doček poglavara SPC u Mostaru ispred Saborne crkve Svete Trojice.  

Izvor: T a n j u g

patrijarh PorfirijeHercegovinaPrebilovceŽitomislić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva