:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2023   9:28

0

176

Pavlović: Po logici nemačkog ambasadora, ako su Dečani kosovski, onda je Troja turska

Istoričar Momčilo Pavlović, bivši direktor Instituta za savremenu istoriju, kaže da je tvrdnja nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea da su Visoki Dečani "kosovski manastir" istorijski netačna, politički nekorektna, a diplomatski štetna.

 

"Ukupnu istorijsku baštinu ne stvara država, već narodi, vladari, elite, bogati ljudi... Narodi kroz istoriju nastaju i pretapaju se, državne granice se pomeraju, ali baština ostaje narodu koji ju je stvorio. Po logici ambasadora da teritorija određuje vlasništvo nad baštinom, on bi trebalo da se zapita, na primer, Troja, Efes i drugi grčki antički gradovi danas nisu u Grčkoj, već su u Turskoj. Ali nikom normalnom ne pada na pamet da je to osmanska ili turska kulturna baština. Zna se, antička ili grčka. Ambasador može sa istom ekipom da ih poseti i da se uveri čija je to baština", ističe Pavlović za Kosovo onlajn.

Postavlja pitanje i zašto Kfor, od koga i za koga čuva manastir Dečani, za koji Rode kaže da je "kosovski manastir"?

"Zna se kada je manastir nastao, ko ga je podigao, kroz istoriju on je živi svedok ukupnih kretanja na čitavom Balkanu a posebno u srpsko-albanskim odnosima. S druge strane, po logici ambasadora Nemačke, bilo bi dobro da on poseti nacističke logore na prostoru Poljske, pa da kaže da je to poljska ne-kulturna baština. Poljaci bi ga smesta izbacili. Jesu ti logori na teritoriji Poljske, ali ih je gradila i formirala Nemačka. Ni logika ambasadoru ne ide u prilog", navodi istoričar.

Ukazuje da potreba da se na Zapadu gradi teza "kosovizacije" srpskog kulturnog i pravoslavnog nasleđa nije nova.

"Od 90-ih godina u procesu aktivnog razbijanja jugoslovenske federacije, nemačka diplomatija i špijunaža je prednjačila u tome. Mi istoričari imamo običaj da kažemo da se Nemcima ukazala prilika da se osvete svima onima koji su bili protiv njih u prethodnim ratovima. Teritorijalizovanje albanskog pitanja samo na prostor Kosova ne rešava, već stvara probleme. Oni su najpre raznim diplomatskim akcijama, tezama, pokušali da zamagle suštinu, a to je podrška seperatizmu i odvajanju Kosova od Srbije. A da to ne bi bilo tako brutalno, mora da se napravi nekakav model, kišobran, diplomatski i politički", kaže Pavlović.

Ističe da Srbi imaju iskustvo suživota sa Albancima, ali da oni koji podržavaju kosovsku nezavisnost pošto-poto "žele da kosovskim separatistima podare državnost, ne zato što toliko vole Albance nego zato što smatraju da su Srbi jedini i isključivi krivci za sve ono što se dešavalo 90-ih".

Izvor: Kosovo Onlajn

Momčilo PavlovićVisoki DečaniNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva