:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2023   9:20

0

201

Pećka patrijaršija danas obeležava ktitorsku slavu

U Pećkoj patrijaršiji danas se proslavlja ktitorska slava ovog manastira, Sveti Arsenije, drugi episkop srpski. Arsenije je za arhiepiskopa izabran voljom svog prethodnika Svetog Save koji se 1233. godine povukao sa trona pred drugi polazak za Jerusalim.

Arhiepiskop Arsenije sagradio je Crkvu Svetih apostola u Rugovskoj klisuri kod Peći koja je kasnije nazvana Crkva Vaznesenja Gospodnjeg. U vreme njeove uprave 1253. godine je sedište arhiepiskopije prebačeno iz manastira Žiče u manastir Pećka patrijaršija.

Sveti Arsenije i Sremac bio je drugi arhiepiskop srpski do 1263. godine.

Ovogodišnji domaćin ktitorske slave je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, koji je rekao da je to velika čast za Trebinje i njega lično.

Domaćini ktitorske slave Pećke patrijaršije od 2011. godine su opštine, gradovi, udruženja i ličnosti iz Republike Srpske.

Arlov čestitao ktitorsku slavu Pećke patrijaršije

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov čestitao je ktitorsku slavu Pećke patrijaršije.

"Vaša Svetosti, poštovano preosveštenstvo, episkop raško-prizrenski Teodosije, poštovana mati Haritina, igumanija Pećke patrijaršije, cenjene vladike, sestrinstvo, monaštvo, sveštenstvo, verni srpki narode, srećna vam i blagoslovena  ktitorska slava Pećke patrijaršije Svet Arsenije Sremac", poručuje Arlov.

Arlov je izrazio posebnu zahvalnost gradu Trebinju i gradonačelniku Mirku Ćuriću, domaćinu velike ktitorske slave Pećke patrijaršije, kolevke srpske duhovnosti i vere.

Ističe da je ponosan na Republiku Srpsku, što su domaćini ove posebne slave, koja nosi ime ktitora Sv. Arsenija Sremca drugog arhiepiskopa i naslednika Svetog Save.

Igumaniji Haritini poželeo je zdravlje i oporavak, a sestrinstvu da Bog podari snagu i volju, da uz božiju pomoć i molitvu, sačuvaju duhovnu ikonu Pećku patrijaršiju.

Izvor: TV Most

Pećka patrijaršijaktitorska slavaSveti Arsenije SremacTrebinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva