:

:

TV Most

Foto: Vijesti / Savo Prelević

clock

Decembar 20, 2021   16:17

0

117

Pejović trajno zabranio Abazoviću ulazak u sve pogone KAP

Izvršni direktor kompanije Uniprom Veseli Pejović saopštio je danas da je potpredsedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću trajno zabranio ulazak u pogone i sve fabrike Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) dok god to privredno društvo postoji.

"Vaši uporni nasrtaji na naše privredno društvo i želja da mu nanesete štetu pred domaćom i stranom javnošću, kao i kod poslovnih partnera, u čemu delimično i uspevate, eskalirali su juče pitanjem zašto sam otvarao firme u Velikoj Britaniji i pominjanjem ozbiljnog poslovnog čoveka i stanovnika evropske zemlje, čime ste grubo povredili moralna prava pomenutog čoveka", naveo je Pejović u reagovanju na jučerašnju izjavu Abazovića.

Poručio je da Unipromova proizvodnja aluminijuma kotira na berzi, sarađuje sa više od 30 inostranih kompanija na komercijalnoj osnovi.

"Kako je vreme posebne međunarodne pažnje-kontrole za sve finasijske i robne transfere izuzetno važno, a berza ne trpi odlaganje u odlučivanju ponuda-tražnja odlučili smo da poslujemo preko pravnog i fiskalnog sistema Velike Britanije", pojašnjava Pejović, prenele su podgoričke Vijesti.

U opširnom saopštenju Pejović pojašnjava i sve procedure otvaranja firmi i ističe da je sve to Abazoviću dobro poznato, uz optužbe da vešto želi da u javnosti kreira sumnje i, kako navodi, "ostavite Uniprom pod hipotekom da je kompanija koja se bavi sumnjivim poslovima i transakcijama".

Pejović je pitao Abazovića šta je lično uradio otkako je došao na poziciju na kojoj je danas.

"Kada ste tako velika moralna gromada, spremna da i stanovnike Velike Britanije stavljate na metu osude, molim vas da budete pošteni i da date odgovore građanima na sledeća pitanja: Kada ćete da prestanete da urušavate poslovni ambijent u CG i kada ćete prestati da nanosite štetu našoj firmi...", pita Pejović Abazovića.

Pita ga takođe kada će da saopšti ko mu je nudio 21 milion evra i kako mu je prišao taj ponuđač koji je smatrao da bi za tu cenu mogao da promeni politički stav Abazovića.

Uz još neka pitanja, Pejović je Abazoviću poručio da im je kraj poslovne godine, da gase proizvodnju i imaju puno problema, koje kako je dodao sami rešavaju, sa partnerima i zaposlenim radnicima i tehnološko-proizvodnim linijama koje se zaustavljaju posle 50 godina."Prekinuću na neko vreme komunikaciju sa Vama uz saopštenje odluke koju sam doneo a to je da Vam se trajno zabranjuje ulazak u pogone i sve fabrike ovog privrednog društva dok ono postoji....", naveo je Pejović.


Abazović: Pejoviću, da li sa Vašim kompanijama sarađuje Izraelac osumnjičen za pranje 150 miliona eura?

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović reagovao je na navode vlasnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića koji mu je zabranio da uđe u bilo koji pogon fabrike te kompanije.

"U današnjem reagovanju niste demantovali ni jednu tvrdnju koju sam izneo, pa zaključujem da ste isto tako vrlo uspešno zaobilazili i poreski sistem Crne Gore u poslovnim kombinacijama koje ste imali godinama unazad, a iz kojih ste, sve su prilike, izvlačili ogroman novac. To je ta ljubav prema Crnoj Gori, gospodine Pejoviću: izvući pare van zemlje, a ostaviti dugove u zemlji", naveo je Abazović.

On je Pejovića pozvao, pre nego što prekine komunikaciju, da mu odgovori na pitanje "da li su u kompanijama grupacije Uniprom postojale višemilionske transakcije sa fizičkim licem Majkl Dejvid Grinfildom i njegovom kompanijom EGFE?

"Ne zamerite, ovo pitam iz jednog sasvim jednostavnog razloga. Naime, sudeći prema podacima od naših međunarodnih partnera iz Izraela i SAD, protiv pomenutog Grinfilda je pokrenuta međunarodna istraga jer se sumnja da je vodio najveću finansijsku prevaru u Izraelu, tešku preko 150 miliona eura. Postoji sumnja da je preko kompanije EGFE i preko svojih ličnih računa, plasirao novac i u Crnu Goru. Navešću i činjenicu da je u avgustu ove godine, američki sud naredio oduzimanje imovine Vašem poslovnom partneru, Majklu Dejvidu Grinfildu", piše u reagovanju Abazovića, dodajući da obaveštava Pejovića "i o sledećem, ako već to ne znate".

"Gospodin Lior Dagan, imenovan od strane izraelskih sudova da predvodi globalne napore za povraćaj novca koji je proneverio Grinfild, započeo je svoje aktivnosti zaplene njegove imovine u Crnoj Gori. U novembru 2021. godine, gospodin Lior Dagan se upisuje kao osnivač i ovlašćeno lice u dve crnogorske kompanije u kojima je Grinfild bio izvršni direktor. Adresa obe kompanije je Beogradska 10, na kojoj se nalazi i hotel Zija, koji je u vlasništvu kompanije Uniprom hotela. Dozvolite da primetim da će biti zanimljivo kada se na istoj adresi, u Vašem hotelu, sretnete sa čovekom koji zaplenjuje imovinu Vašeg poslovnog partnera. Stoga, ponavljam isto pitanje još jednom – da li su Vaše kompanije imale višemilionske transakcije sa međunarodnim prevarantom Grinfildom i njegovom kompanijom EGFE?"

Abazović tvrdi da "ima toga još".

"Znate da je kompanija Uniprom vajt boksit d.o.o. Nikšić, do jula 2021. godine bila u vlašnistvu kompanije Uniprom d.o.o. Nikšić. U junu 2021. godine, dolazi do promene i 100% vlasnik postaje kompanija Central Juropian investments d.o.o. Podgorica. Jedan od osnivača ove kompanije je gore pomenuti Grinfild. Kompanija Uniprom vajt boksit d.o.o. Nikšić je od tadašnje Vlade Crne Gore 2019. godine dobila tridesetogodišnju koncesiju za beli boksit i kamen, čija se finansijska vrednost meri desetinama miliona eura".

Potpredsednik Valde je ponovio još jedno pitanje Pejoviću – "da li su Vaše kompanije imale višemilionske transakcije sa međunarodnim prevarantom Grinfildom i njegovom kompanijom EGFE?"

"Na kraju, gospodine Pejoviću, očigledno je da imate milione razloga da budete nervozni. Ja sam potpuno relaksiran, kao što vidite, i za razliku od Vas, kod mene ste uvek dobrodošli. Pitanje je kome će biti biti zabranjeno da slobodno šeta Crnom Gorom kada globalni istražni napori, zbog pronevernog novca građana Izraela, dođu do Crne Gore. Vlada Crne Gore u punom kapacitetu stoji na raspolaganju našim prijateljima iz Izraela i SAD-a, kako bi pronašli svaki cent njihovih građana, što je još jedna potvrda naših odličnih odnosa. O ovim saznanjima ću obavestiti ambasade Izraela i SAD-a u Crnoj Gori, pa se dobro pripremite za novog američkog Stalnog pravnog savetnika za korupciju i organizovani kriminal, koji će naredne godine posetiti Crnu Goru. Poštujemo to što oni štite interese i novac svoje države, ali dozvolite da i mi isto uradimo za našu Crnu Goru", zaključio je Abazović.

Izvor: T a n j u g, Vijesti

Dritan AbazovićVeseli PejovićUnipromNikšić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva