:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2022   12:56

0

141

Peskov: Ograničenje cene ruske nafte destabilizovaće tržište energenata

Kremlj je saopštio danas da će ograničenje cene ruske nafte destabilizovati globalno tržište enrgenata, ali da neće uticati na sposobnost Moskve da zadovolji potrebe svoje vojne operacije u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija priprema kako će reagovati  na potez G7 i saveznika koji brane zemljama i kompanijama da osiguravaju, finansiraju i servisiraju plovila trećih zemalja koja prevoze rusku naftu koja se transportuje morskim putem kupljenu iznad granice od 60 dolara po barelu, preneo je Rojters.

"Rusija i ruska privreda imaju potreban kapacitet da u potpunosti zadovolji potrebe i zahteve specijalne vojne operacije", rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li će ograničenje cene ruske nafte uticati na specijalnu vojnu operciju Rusije u Ukrajini.

On je dodao da će gornja granica cene ruske nafte u potpunosti destabilizovati globalna energetska tržišta i poručio Evropljanima da treba da se pripreme za više cene.

Cena Brent nafte porasla je danas za 1,7 odsto na 87,01 dolara po barelu.

Nekoliko ruskih zvaničnika ranije je izajvilo da Moskva neće prodavati naftu zemljama koje se pridržavaju ograničenja cene ruske nafte.

Peskov: Antiruske sankcije nanose štetu evropskim zemljama

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da antiruske sankcije očigledno nanose štetu evropskim zemljama koje su ih uvele.

"Određeni problemi očigledno nastaju zbog sankcija. Iako one do sada nisu bile kritične, ovde bi se moglo raspravljati sa nemačkim kancelarom Šolcom", rekao je Peskov o uticaju sankcija na Rusiju, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao, stručnjaci savršeno vide proces prilagođavanja ruske privrede tim uslovima i to nije profesionalno poricati. 

"Štaviše, verovatno bi bilo neprofesionalno prikrivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama, mislim na sankcije koje su nam Evropljani uveli. Ova šteta je očigledna, kao i šteta od tih sankcija nemačkoj ekonomiji", istakao je Peskov. 

Nemački kancelar je ranije izjavio da je od početka vojnih dejstava u Ukrajini bilo jasno da će sankcije ostati na duži vremenski period i da efikasnost tih ograničenja raste iz nedelje u nedelju.

Izvor: T a n j u g

Dmitrij PeskovRusijaEvropanaftaenergenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva