:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2023   13:24

0

87

Peskov: Ukrajina neefikasno i besciljno troši milijarde evra pomoći NATO-a

Režim u Kijevu neefikasno i besciljno troši milijarde evra pomoći NATO-a, što izaziva pitanja među zapadnim poreskim obveznicima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Očigledno je da se višemilionski resursi koje su zemlje NATO-a predale kijevskom režimu, u stvari troše neefikasno i besciljno. To takođe izaziva ozbiljna pitanja u zapadnim prestonicama i veliku nelagodu poreskih obveznika iz zapadnih prestonica'', rekao je Peskov.

On je ocenio da kontraofanziva Ukrajine ne funkcioniše. ''Kijevski režim je u veoma, veoma teškoj situaciji. Specijalna vojna operacija se nastavlja. Očigledno je da kontraofanziva ne funkcioniše onako kako je planirana u Kijevu'', rekao je portparol Kremlja.

Kazao je da nema informacija o tome koja vrsta dronova je učestvovala u napadu na poslovni centar u Moskvi, i ocenio da kijevski režim pokazuje ''svoju terorističku prirodu nastavljajući pokušaje terorističkih napada''.

''Kijev pribegava terorističkim udarima na civiljne ciljeve. Nastavićemo da se borimo protiv toga'', rekao je Peskov. Prema njegovim rečima, Ukrajina ''ne želi i ne može da želi mir, sve dok se koristi isključivo kao instrument u ratu kolektivnog Zapada sa Rusijom''.

''Da li je sada moguće postići mirno rešenje uz učešće kijevskog režima i njegove trenutne pozicije? Odgovor je takođe nedvosmislen: ne, nemoguće je. Nema preduslova za to'', rekao je portparol Kremlja.

Naveo je da će Moskva pratiti sastanak u Saudijskoj Arabiji o Ukrajini, zato što je potrebno razumeti koji su ciljevi tog događaja, i podsetio da se na tu temu razgovaralo tokom samita Rusije i zemalja Afrike.

''Pošto je (predsednik Južne Afrike) Ramafosa organizator ove inicijative, ruska strana je pripremila sopstveni nacrt takve izjave, koji je dostavljen južnoafričkoj delegaciji pre polaska iz Sankt Peterburga. Čim bude zajedničkog razumevanja i usaglašen tekst, južnoafrička strana će ga objaviti'', rekao je Peskov.

Peskov: Pratićemo sastanak o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji, tek treba da razumemo ciljeve

Rusija će pratiti mirovni sastanak o Ukrajini, čije je održavanje planirano u Saudijskoj Arabiji, ali još nisu jasni ciljevi takvog sastanka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nesumnjivo je da će Rusija pratiti ovaj sastanak. Tek treba u potpunosti da razumemo kakvi su ciljevi postavljeni i o čemu zapravo organizatori planiraju da razgovaraju. Više puta smo rekli da svi pokušaji da se nekako doprinese mirnom rešavanju zaslužuju pozitivnu ocenu", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Peskov je, međutim, ponovio da je stav Moskve da trenutno ne vidi osnova za mirovne pregovore sa Kijevom, dodaje Rojters.

"Kijevski režim ne želi i ne može da želi mir, sve dok se koristi isključivo kao oruđe u ratu kolektivnog Zapada sa Rusijom", poručio je on obraćajući se novinarima.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak, najavio je u nedelju da će sledeći sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih savetnika lidera država o sprovođenju mirovne inicijative Kijeva uskoro biti održan u Saudijskoj Arabiji.

Volstrit džurnal objavio je u subotu da će Saudijska Arabija pozvati na pregovore zapadne zemlje, Ukrajinu i vodeće zemlje u razvoju.

Prema navodima američkog lista, Ukrajina i zapadne zemlje nadaju se da bi razgovori, u kojima ne bi učestvovala Rusija, mogli da dovedu do pružanja međunarodne podrške mirovnim uslovima "kojima se favorizuje Ukrajina".

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

PeskovUkrajinaNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva