:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 08, 2021   15:32

0

68

Petković: Novi razgovori na tehničkom nivou polovinom oktobra

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra.

On je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

"To nije nikakvo političko, već civilizacijsko pitanje", rekao je Petković.

On je dodao da je šef prištinske delekacije Besnik Bisljimi uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema.

"Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Bisljimi je bežao od tih tema, nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda, jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala", rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je kazao i da je Bisljimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je(Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KiM rekao da su razlog "zapaljive i provokativne izjave".

"Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum", rekao je Petković.

Petković je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je kazao i da Bisljimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

"U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine", rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

Izvor: T a n j u g

Petar PetkovićBriseldijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva