:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2020   19:20

0

197

Petković: Pomoć će stići do najudaljenijih zaselaka i stanovnika u njima

Stanovnike najudaljenijeg sela u opštini Leposavić, Jelakca, danas su posetili predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i čelnici lokalne samouprave koji su obećali da će pomoć stići do svakog stanovnika, ma gde on živeo.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković podsetio je da je današnja poseta Srbima u Jelakcu deo akcije koja se započeta početkom ove godine, a kojom je planirano da se obiđe svaki zaseok i pomogne svima onima kojima je pomoć potrebna.

“Da bi ispunili ono što je od nas tražio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ono što smo mu obećali, mi se nalazimo u ovom selu da posetimo naše ljude, da im uručimo pomoć, razgovaramo sa njima i vidimo šta je ono što možemo da im konkretno pomognemo. Tu je i medicinsko osoblje koje će da pregleda ove stare ljude, kao i pripadnici Crvenog krsta koji distribuiraju pomoć”, rekao je Petković.

Petković je istakao da je svaki stanovnik u srpskim sredinama na Kosovu posebno dragocen i važan i ne sme da se dozvoli da niko pati i živi u teškim ili nemogućim uslovima.

“Svaki naš čovek ovde je na braniku otadžbine Srbije i najmanje što možemo da uradimo za njih je da im pomognemo. Sledujući zahteve direktora Kancelarije za KiM nema kuće gde nećemo ući i zato smo došli i u ovo najudaljenije selo da pokažemo da nam je svaki čovek dragocen i da ćemo u narednom periodu dolaziti. Preko lokalnih organa vlasti obezbedićemo ljudima bolje uslove života, posebno kada je u pitanju prevoz, ali i redovniji dolazak medicinskih ekipa i adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Petković.

Nastavak akcije pomoći najavio je i načelnik Kosovsko – mitrovačkog okruga Slavko Simić.

“Naš najveći interes je da pomognemo ovim ljudima koji žive u surovim uslovima, gorštacima, koje ćemo pokušati da zadržimo ovde, jer nam je od vitalnog interesa da nam živi selo. Danas ćemo identifikovati sve probleme sa kojima se oni ovde suočavaju i naravno uz pomoć lokalne samouprave, ali uz pomoć našeg predsednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju mi ćemo te probleme rešavati u toku ove godine sa jednom snažnom dinamikom. Ovi ljudi se bave uglavnom poljoprivredom i stočarstvom , a mi ćemo učiniti sve da im pomognemo i da im stvorimo uslove za opstanak, jer ako nema jakog sela nema ni lakog života u gradskim sredinima“, istakao je Simić.

Zahvalnost na pomoći koju su mu doneli, ali i poseti izrazio je starina Vučina Milutinović koji je rekao da je u selu ostalo svega 12 stanovnika u osam kuća, i da se uglavnom radi o staračkim domaćinstvima.

“Nekada je u selu bilo 30 kuća, a sada je ostalo svega osam u kojima uglavnom živi po dva člana. Naši najveći problemi su nedostatak puta i loša struja. Dođe vreme kada je struja toliko slaba da ne može da se ugreje voda da se okupamo. Možda bi bilo i onih koji su nekada živeli ovde i koji bi se vratili kada bi za to postojali uslovi”, rekao je Milutinović.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva