:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2022   17:04

0

188

Petković sa Devenportom o poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na poslednje događaje i sinhronizovane pritiske na srpski narod južno i severno od Ibra.

Petković je ocenio da Priština jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava. 

Petković je podsetio na jučerašnje događaje, ukazavši na situaciju u Velikoj Hoči, gde su pripadnici ROSU i Carinske uprave privremenih prištinskih institucija oteli 42.000 litara vina od porodice Petrović, dok je za to vreme Rosu policija sa oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem upala u  vrtić u Leposaviću dok su deca spavala, što je nedopustivo, istakao je Petar Petković.

"Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i sinoćno slanje 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima u Kosovsku Mitrovicu", ocenio je Petar Petković i podsetio na nedavni upad kosovske policije sa dugim cevima u prostorije opština na severu KiM,  dok se u Tirani održavao Samit EU – Zapadni Balkan..

"Prava srpskog naroda na KiM pogažena su i imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak Privremenih institucija samouprave u Prištini", rekao je Petković, ukazavši na činjenicu da je na poslednjim izborima na KiM lista koju je kreirao Rašić osvojila samo 0,173 odsto glasova. 

"Sve navedeno pokazuje da Priština protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne održavanje protivpravnih izbora, koje Kurti želi da sprovede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije", podvukao je direktor Petković. 

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPetkovićDevenportsever KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva