:

:

TV Most

Foto: EP

clock

Februar 05, 2020   16:31

0

215

Picula: Potrebni jasni i nepromenljivi kriterijumi proširenja

Izvestila Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu Tonino Picula kaže da EU mora da uspostavi jasne kriterijume i nepromenjive pokazatelje napretka tokom čitavog procesa pristupanja Uniji.

Picula je u okviru debate u Spoljopolitičkom odboru o novoj metodologiji pristupnja ocenio da su u pitanju konkretni predlozi za rešavanje nedoumica koje u vezi s nastavkom procesa proširenja imaju neke članice Unije.

"Nadamo se da će predstavljena metodologija uneti novu dinamiku u proces proširenja, kao i da će nam omogućiti da ponovno uspostavimo verodostojnost u regionu, koju smo izgubili odlukom Saveta da ne otvori pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom", ocenio je Picula.

Picula je kazao da su socijaldemkrate u Evropskom parlamentu oduvek insistirale na tome da je proširenje EU na Zapadni Balkan dobitna kombinacija za "obe strane" i ulaganje u mir, demokratiju i prosperitet cele Europe.

"Ako želimo da naša Unija bude geopolitički uticajna, jasno je da se pre svega moramo fokusirati na naše najbliže susedstvo", naglasio je Picula.

On je pozvao EU da čim uslovi zacrtani u procesu pristupanja budu ispunjeni na njih i adekvatno odgovori.

"Pozivamo i zemlje Zapadnog Balkana da nam se pridruže na Konferenciji o budućnosti Evrope kako bi započeli s radom na zajedničkoj budućnosti", zaključio je Picula.

Izvor: Танјуг

PiculaEUmetodologija proširenja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva