:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 25, 2024   18:40

0

91

Piština kao pridruženi član PS NATO: Deo kampanje, prejudicira političko rešenje

Dosadašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je odluka Parlamentarne skupštine NATO-a da Prištini dodeli status pridruženog člana, sastavni deo jedne veoma intenzivne kampanje koja se sprovodi, a koja treba da dovede do otvaranja procesa članstva Kosova u toj vojnoj alijansi. 

Drecun primećuje da se o tome govori u Prištini, ali i u vodećim zapadnim državama.

"Američki izaslanik u Prištini govori da Kosovo mora da bude član NATO-a i da treba da im se otvori put, prvo verovatno za Partnerstvo za mir, pa onda za NATO. U okviru toga je sada podizanje tog nivoa statusa posmatrača na nekog pridruženog člana sa delimičnim učešćem u donošenju odluka, čisto da se pokaže da je neophodno i da će takozvano Kosovo napredovati na putu ka članstvu u NATO-u", rekao je Drecun za T a n j u g.

Prema njegovoj oceni, zato se sada pojavljuje i ta stalna kampanja Aljbina Kurtija koji, kako kaže, govori o tome da su povećali tri ili četiri puta izdatke za nabavku naoružanja, za obuku, da je ogroman broj pripadnika Kosova prošao obuku u inostranstvu, u NATO zemljama i da oni jednostavno hoće da postanu članica NATO-a.

Drecun dodaje da Priština istovremenu sprovodi kampanju zastrašivanja međunarodne javnosti da Beograd sprema nekakvu vojnu akciju protiv Kosova sa ciljem da se slomi otpor četiri članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo.

"Da se njima pokaže - evo ako im ne otvorimo proces pristupanja u NATO onda će Beograd izvršiti agresiju na Kosovo i zato im je bitno da se te zemlje slože sa otvaranjem procesa. To bi onda kao bila nekakva prepreka za Beograd ako ima nekakve ambicije da silom rešava kosovski problem", naveo je Drecun.

On smatra da je to kampanja koja će se nastaviti sa ciljem članstva  Kosova u NATO i drugim međunarodnim organizacijama što je, kaže, i cilj francusko-nemačkog predloga.

"Vidite da je to ključna tačka neslaganja, pored ovog principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, da se Srbija složi sa članstvom takozvanog Kosova u međunarodnim organizacijama. Ja se bojim da će ta kampanja da se nastavi, već je tzv. Kosovo u velikoj integraciji u te NATO strukture, nezvanično, ali i generalno po načinu organizacije te takozvane vojske Kosova, po njenom učešću u nekim misijama, vidite da je sve prilagođeno i sve urađeno po osnovu NATO standarda", kaže Drecun.

U tom smislu sada se, kaže Drecun, Priština pojavljuje kao nekakav donator municije za minobacače u Ukrajini, sprovodi u okviru britanske misije obuku ukrajinskih vojnika, a sve to treba da pokaže da je Kosovo spremno da završi proces članstva u NATO.

"To je nešto što je duboko uznemirujuće, nešto što može zaista da dovede do ozbiljnog ugrožavanja opstanka srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji", rekao je Drecun.

Na pitanje da li to u bezbednosnom smislu treba da zabrine Srbe na KiM, ali i Beograd, Drecun kaže da bi naravno bilo kakvo članstvo i otvaranje procesa za šansu Kosova u NATO poremetilo čitavu bezbednosnu arhitekturu na Balkanu i ugrozilo naše interese.

"Ako neko namerava da tu tvorevinu koja nije članica Ujedinjenih nacija integriše u strukture NATO-a, onda bi to značilo primenu onog člana pet Kolektivne odbrane i to bi sigurno bila poruka Beogradu da jednostavno ne može nikada da računa da će se taj deo naše teritorije vratiti u sastav Republike Srbije", rekao je Drecun.

Kako dalje objašnjava to bi bilo prejuduciranje političkog rešenja.

"Mi ne razmišljamo o vojnim aktivnostima, ali jednostavno to bi bilo prejudiciranje nekog političkog rešenja, političkog statusa Kosova i Metohije. Svakako da nas zabrinjava kada se pojavljaje ta naoružana formacija koja više nije bezazlena, koju opremaju po NATO standardima sa NATO oružijem, a obuka se vrši takođe u NATO zemljama i po NATO standardima i za toga stoji najveća sila", rekao je Drecun.

Izvor: T a n j u g

Milovan DrecunKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva