:

:

TV Most

clock

April 22, 2023   16:21

0

91

PKS: Kroz program dualnog obrazovanja biće ponuđeno 4.000 radnih mesta

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan "Dan dualnog obrazovanja" na kojem su učestvovali predstavnici 31 kompanije koje sarađuju sa 22 škole iz Beograda na modelu učenja kroz rad, s ciljem da se maturanti i njihovi roditelji upoznaju sa prednostima ovakvog modela obrazovanja.

Privrednici su najavili da će ove školske godine ponuditi nešto više od 4.000 mesta za rad za buduće srednjoškolce, a kompanije i mentori predstavili su budućim srednjoškolcima prednosti učenja kroz rad i bliže ih upoznali sa mogućnostima profesionalne orijentacije. 

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije Gabrijela Grujić ukazala je na to da mladi koji se odluče za dualni model obrazovanja imaju priliku da steknu značajno iskustvo savremenog učenja u kompanijama, koje je primereno i prilagođeno današnjoj digitalnoj eri i tehnološkom razvoju.

"Istovremeno, unapređen kvalitet dualnog obrazovanja omogućuje kompanijama da dobiju mlade, obrazovne, kreativne ljude sa razvijenim krtičkim mišljenjem, koje će njihove kompanije činiti održivom ali i inovativnom", istakla je Grujić. 

Rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje u PKS-u Mirjana Kovačević izjavila je za Tanjug da će u narednoj školskoj godini biti ponuđena 72 obrazovna profila.

U programu, prema njenim rečima, za sada učestvuje oko 850 kompanija, a očekuju se da će u narednoj školskoj godini biti čak 950, kao i da će odziv učenika biti veći. 

"U dualnom obrazovanju do sada ukupno je obuhvaćeno 13.000 učenika i mnogi od njih  su već završili ovaj model obrazovanja, a potom se zaposlili u kompanijama u kojima su prošli kroz praktičnu nastavu", naglasila je Kovačević. 

Kako je kaže, oko 50 odsto učenika koji su završili ovaj program rade u struci, a oni koji nisu, nastavili su školovanje dalje, što je važna poruka da ovaj model obazovanja ne zaustavlja razvoj karijere, već pruža mogućnost i daljeg školovanja i napredovanja. 

Ona je i navela da kompanije podržavaju takvo razmišljanje  mladih i stipendijama podržavaju njihovo dalje usavršavanje. 

Učenica Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu Milica Živanović, koja pohađa smer saobraćaj i logistika, smatra da je dualno obrazovanje značajno za sve mlade ljude i da im omogućava da svoje teoretsko znanje koje steknu u školi, mogu da primene praktično i u kompanijama.

"Mentori iz kompanije u kojoj trenutno radim, omogućili su mi da naučim sve u vezi sa saobraćajem i logistikom, a izuzetno su posvećeni svima", rekla je Živanović i dodala da je tokom školovanja, na ovaj način stekla tri godine radnog staža.

Menadžer za ljudske resurese u kompaniji Delta Auto Jelena Bošković Martinenko izjavila je to preduzeće od prošle godine uključeno u program dualnog obrazovanja i da trenutno ima devetoro učenika iz srednje mašinske škole.

"Shvatili smo značaj dualnog obrazovanja i uvideli kakav uticaj može da ima na rast i razvoj naše kompanije. Odlučili smo da nastavimo da učestvujemo u ovom programu i aplicirali smo za prijem novih učenika", rekla je Bošković Martinenko.

Ona je dodala da Delta Auto omogućava učenicima rast i edukaciju po najvišim obrazovnim standardima.

„Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja“ u narednom periodu biće organizovan u još 11 gradova u Srbiji.

Izvor: T a n j u g

PKSdualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva