:

:

TV Most

Foto: vlada.gov.hr

clock

Maj 08, 2022   11:08

0

144

Plenković stigao u Kijev: Sastao se sa Zelenskim

Premijer Hrvatske  Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev.

I to zbog sastanaka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.

U pratnji premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, saopšteno je iz kabineta premijera.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja da pruža političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica. Ukrajinski državni vrh će na sastancima obavestiti premijera o posledicama razaranja izazvanih ruskim napadima, a razgovaraće se o daljoj pomoći i nastavku evropskog puta Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Poseta premijera Ukrajini odvija se uoči Dana Evrope i izraz je solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije. Pre vojne invazije, premijer je bio u zvaničnoj poseti Ukrajini u decembru 2021. godine, a takođe je učestvovao na Samitu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021. godine. Premijera Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je ambasadorka Anica Djamić, koja se ovom prilikom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Ambasadu Hrvatske u Ukrajini.

Izvor: B 92

Andrej PlenkovićVolodimir ZelenskiHrvatskaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva