:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   8:45

0

99

Pobjeda: Izveštaji EK o napretku zemalja ZB 6. oktobra

Izveštaji Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU biće objavljeni najverovatnije 6. oktobra, piše podgorička Pobjeda.

Pobjeda navodi da će izveštaj o napretku za Crnu Goru, kao i druge zemlje ZB, biti objavljen najverovatnije 6. oktobra i podseća da je taj dokument trebalo da bude objavljen u maju ove godine, ali je zbog pandemije korona virusa njegovo predstavljanje pomereno za jesen.

Izvor lista navodi da je razlog za to što su u Srbiji i Crnoj Gori održani izbori, koji će biti pomenuti u izveštaju.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je za Pobjedu da Komisija trenutno priprema izveštaje o proširenju, za koje, kako je kazala, očekuje da budu predstavljeni u oktobru.

Upitana za sadržaj dokumenta EK koji će se odnositi na situaciju u Crnoj Gori, Pisonero je navela i da će izveštaji uzeti u obzir situaciju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

"Izveštaji će pružiti detaljnu procenu stanja u svakoj zemlji kandidatu i zemlji potencijalnom kandidatu, utvrditi šta je postignuto tokom prošle godine i utvrditi smernice o reformskim prioritetima", rekla je Pisonero.

Ona je dodala i da se od novog parlamenta i vlade očekuje nastavak doslednog puta ka EU.

"Crna Gora je dobro napredovala u pristupnom procesu sa EU i meseci pred nama moraju biti iskorišćeni za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblastima vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava", rekla je ona.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva