:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 06, 2019   11:19

0

219

Pobjeda: Ko je i zašto klicao bivšoj OVK u Tuzima

Ponašanje Albanaca u Tuzima, nakon prvih lokalnih izbora od kada je ta opština dobila status samostalne, kada su u euforičnom zanosu klicli UČK (teroristička tzv. OVK) i nosili zastave Albanije, izaziva sve više pažnje u crnogorskoj javnosti, a podgorička Pobjeda konstatuje da to nije bio dobar uvod u predstojeće političke procese.

Albanska manjina u Crnoj Gori će verovatno formirati vlast u Tuzima i biće to prva opština u toj državi kojom će vladati Albanci, što regionali analitičari ocenjuju kao korak bliže ka ostvarenju sna svih Albanaca u regionu, stvaranje "velike Albanije".

Za ovaj podgorički dnevnik, koji se drugi dan za redom bavi ovim pitanjem, je pobeda koalicije albankih partija okupljenih u Albanskom forumu bila, kažu, očekivana.

Navodi, međutim, da bi jos niz scenografskih detalja u i izvan prostorija Izbornog štaba koalicionih pobednika, mogao „osumnjičiti“ scenariste i organizatore proslave za neobjašnjivu nedobronamernost i bahato bagatelisanje temeljnih crnogorskih principa koji su, uprkos svemu, odoleli i krvavim devedesetim prošloga veka.

„Možda zazvuči patetično, ipak valja podsetiti: od početka druge polovine 1998. do kraja prve polovine 1999. godine desetine hiljada nevoljnika, uglavnom Albanaca, spašavajući se od ratnih kosovskih strahota dobjeglo je u Crnu Goru“,piše list i dodaje da većina mladića koji su, kako navodi, onomad u Tuzima klicali ondašnjoj vojnoj formaciji nije mogla razumeti što se sve događalo u to vreme, ali su, valjda, makar nešto mogli saznati od svojih očeva i dedova.

„U Crnoj Gori njihove sunarodnike štitila je ogromna većina: i vlasti i opozicije“, piše list i ističe da su im najveću sigurnost u svakom pogledu pružili crnogorski građani – od Rožaja, do Ulcinja.

Zato je, piše dalje Pobjeda, između ostalog, euforično klicanje UČK u celosti osjenčilo slavlje u čast rezultata slobodnih izbora i ozbiljno zapretilo da svojevrsno praznovanje demokratije ostane upamćeno pretežno po detaljima koji nisu koristan prilog iole racionalnoj politici.

Ko god, kažu, bili njeni inspiratori i kreatori.

„I ne samo to: ono raspojasano đipanje dela mladih slavljenika trebalo bi dodatno da opomene njihove političke uzore na adresama na kojima stanuju sve vrste odgovornosti i da ih natera da žrtvuju makar deo sopstvenih nacional-romantičarskih, a u osnovi demagoških i populističkih osobenosti“, navodi list.

To je, ističe, najmanje što bi trebalo da urade.

Ostalo je, kažu, u nadležnosti crnogorskih državnih organa.

Inače, Crna Gora je među prvima, zajedno sa Makedonijom, priznala samoproglašenu kosovsku nezvisnost.

Izvor: Танјуг

Crna GoraTuziAlbanski forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva