:

:

TV Most

Foto: Geografski fakultet

clock

Maj 15, 2020   16:42

0

181

Počeli da rade studentski domovi, fakulteti od ponedeljka

Studentski domovi u Beogradu danas su otvorili vrata za akademce, a većina fakulteta počeće sa radom u ponedeljak 18. maja.

Na fakultete se vraćaju akademci koji su prijavili aprilski ispitni rok, apsolventi koji imaju još obaveza, kao i studenti koji imaju laboratorijske vežbe i praktičnu nastavu.

Procena je da se vraća oko 20 odsto studenata.

Studentski grad spremno je danas dočekao stanare, sobe su okrečene i dezinfikovane, detaljno oprane i dezinfikovane sve površin, a, kako je naveo za T a n j u g  direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić, domovi su i tokom vanrednog stanja higijenski održavani i nekoliko puta detaljno dezinfikovani.

Sobe se redovno provetravaju, dok se klima uređaji ne uključuju, ističe Minić i dodaje da zaposleni nose maske i rukavice, a na svim ulazima nalaze se postavljene dezinfekcione barijere za obuću i sredstva za dezinfekciju ruku na bazi 40 odsto alkohola.

Osim preventivnih mera koje su preduzete u domovima, propisane su i obavezne mere za studente, pa će tako morati prilikom ulaska i boravka u domovima i restoranima, da izbegavaju blizak kontakt, održavaju distancu od dva metra, redovno peru ruke minimum 20 sekundi toplom vodom, nose zaštitne maske na adekvatan način, koriste dezinfekcione barijere i dezinfekciona sredstava.

"Studente smo zamolili i da redovno provetravaju svoje sobe i higijenski ih održavaju. Obavezni su i da vode računa o svom zdravstvenom stanju i ukoliko primete neki od simptoma virusa korona da se jave respiratornoj ambulanti Studentske poliklinike, kao i Upravi studentskih domova", navodi Minić.

Ono što je novina kada je u pitanju život u domovima, koja će važiti do daljnjeg, jeste zabrana poseta studentima, prenoćište onih koji nisu stanari u domovima u njihovim sobama i slavlja.

Minić je kazao i da su od jutros imali i studente koje su morali da vrate jer nisu imali potrebne potvrde sa fakulteta.

Kako kaže, službe u domovima će raditi u toku današnjeg dana u dve smene, kao i za vikend, pa će studenti koji imaju potvrde sa fakulteta, moći u svoje sobe da se usele i tada.

Podsetio je da u domove ima mogućnost da se vrati između 3.000 i 3.500 studenata koji imaju ispitne, predispitne obaveze, blok nastavu, praktične ili laboratorijske vežbe u toku maja meseca.

"Od jutros je bilo nekoliko studenata koji nisu imali potvrdu i nisu se nalazili na tim spiskovima, razgovarali smo sa njima, uputili ih na visokoškolske ustanove i morali smo da ih vratimo da se u nekom narednom periodu usele kako se budu menjali planovi na samim fakultetima", navodi Minić.

Izvor: T a n j u g

studentifakultetstudentski dom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva