:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 29, 2021   17:00

0

166

Pogoršana epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu

U KBC u Severnoj Mitrovici trenutno je na lečenju od kovida 19, šezdeset pacijenata, od toga polovina je na kiseoničnoj terapiji, a dve osobe su na respiratoru. Inače u toku ove sedmice zabeležen je veliki broj testiranih ali i pozitivnih na koronavirus, istakao je direktor KBC dr ZlatanElek.

Epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu, poslednjih dana se pogoršala što pokazuje sve veći broj novoobolelih. Samo u toku ove nedelje, od ukupnog broja testiranih oko 170 osoba je pozitivno na koronavirus. 

„Imamo 60 obolelih koji se nalaze kod nas na lečenju, od toga dva pacijenta se nalaze u respiratornom centru i na respiratoru su. Većina pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju su sa komorbiditetima i to su pacijenti koji imaju jednostranu i obostranu upalu pluća, na velikim dozama kiseonika“, rekaoje direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

On je ukazao da je primetan porast broja obolelih kao i da su obolele većinom mlađe i nevakcinisane osobe.

Prema njegovim rečima preko 95 posto novoobolelih su  nevakcinisani.

„imamo par slučajeva pacijenata koji su primili po dve doze vakcine ali njihova klinička slika jemnogo  blaža u odnosu na pacijente koji nisu primili ni jednu dozu vakcine“, rekao je dr Elek.
Proces vakcinacije se odvija nesmetano i građanima Kosova su dostupne sve vrste vakcina protiv koronavirusa. 

Doktor Elek očekuje da će se interesovanje za vakcinaciju nastaviti kako bi se što veći broj ljudi vakcinisao.

„Nadam se da smo shvatili da nam odugovlačenje ne ide u korist nego smanjuje našu imunološku zaštitu“, naglasio je Elek i dodao da su nevakcinisani prenosioci bolesti.

Samo poštovanje preporučenih mera i vakcinacijom može se sprečiti dalje širenje virusa ,naglašavaju stručnjaci.  

Izvor: Танјуг

KiMkoronavirusdr Elekepidemijska situacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva