:

:

TV Most

Foto: Anadolija

clock

April 29, 2019   19:37

0

221

Polemika Dodika i Komšića o analogiji između RS i Kosova

Zalagati se za integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije, jeste ono što stalno radi političko Sarajevo, rekao predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik. Hrvatski član Predsedništva Željko Komšić prethodno ocenio da je nemoguće tražiti analogiju između BiH i Kosova.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je političke lidere u Sarajevu da, ako su zaista za poštovanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srpska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.
"Na taj način smirili bi duhove u BiH. Javna je tajna da bi oni koliko sutra priznali nezavisnost Kosova, da im na tom putu ne stoji veto iz Republike Srpske. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regionu govore", rekao je Dodik za Srnu komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da nema nikakve analogije između BiH i Kosova.

Dodik je ocenio i da je politika dvostrukih standarda izvor destabilizacije regiona, bilo da dolazi od evropskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH.

"Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u Srpskoj", rekao je Dodik.
Željko Komšić je ranije danas izjavio da nema nikakve analogije između Kosova i Metohije i BiH, i da je nemoguće tražiti je.

U izjavi dostavljenoj T a n j u g u, Komšić navodi da u regionu ne može "postojati nikakav presedan, koji bi se dalje mogao primenjivati u regionu".
"Neće biti nikakvih razgovora, ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo ko svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini", naveo je on.

Dodao je da je politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, destabilizacije Zapadnog Balkana.

"Povratak na retrogradne politike i ideologije ''životnog prostora nacija'' i politiku takozvanog ''historijskog prava'' vodi u haos, ne samo na Balkanu nego u celoj Evropi", naveo je Komšić.

Fena, koja je takođe objavila Komšićevu izjavu, navodi da je reč o reagovanju na "ponovno zagovaranje politike etničkih razgraničenja i razmena teritorija, i sve učestalije i otvorenije kalkulacije lidera Srbije koji se nadaju se da bi trgovina teritorijama u krajnjoj liniji mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima mnogih, direktno dovelo do rata".

Izvor: RTS

DodikKomšićBiHKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva