:

:

TV Most

Foto: Savet Evrope

clock

April 16, 2024   12:30

0

83

Politički komitet PSSE odbio sve amandmane srpske i italijanske delegacije; Pilja: Ulažemo prigovor

Na Političkom komitetu PSSE, velikom većinom su odbijeni svi amandmani srpske delegacije, a odbijeni su i amandmani Italijana, saznaje Kosovo onlajn.

Srpska delegacija u PSSE podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, a šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja juče je rekla za Kosovo onlajn da je to pokušaj da se ublaži Mišljenje izvestioca PSSE Dore Bakojani.

Jednim od amandmana koje je podnela srpska delegacija tražilo se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo, dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne ,,post-pristupna obaveza", kako stoji u preporuci.

Rasprava o zahtevu Kosova da bude primljeno u Savet Evrope na plenumu PSSE počeće oko 16.30.

12: 50 - Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je za T a n jug  da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pilja je dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sednici PS SE, osim ukoliko se ne  uloži prigovor.

Srpska delegacija u PS SE podnela je juče 10 amandmana na tekst preporuke za prijem  Kosova u Savet Evrope (SE), a njima se pored ostalog traži odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo kao i da formiranje ZSO bude pretpristupni uslov.

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske podneli su amandman na tekst preporuke za prijem  Kosova u Savet Evrope (SE), kojim se traži da članstvo  Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO). 

Izvor: Kosovo onlajn / T a n j u g ; foto: Savet Evrope

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva