:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Mart 17, 2019   17:15

0

876

Posle martovskog pogroma, u Gnjilanu živi još tridesetoro Srba

Danas se navršilo 15 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Na meti ekstremista tog 17.  marta bili su Srbi i njihova imovina i u Gnjilanu. U gradu u kojem je, posle bombardovanja 1999. godine, ostalo dve stotine Srba, danas tu živi tek tridesetak građana srpske nacionalnosti. 

U tri dana nasilja nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. godine stradalo je desetoro Srba, od kojih i dvoje Gnjilanaca. 

Ubijen je nastavnik fizičkog vaspitanja Slobodan Perić i njegova majka, koja je posle mučkog prebijanja podlegla povredama.

Pomen svim stradalima služio je protojerej Zoran Kovačević, paroh gnjilanski, uz sasluženje parohijskog đakona Aleksandra Markovića u sabornom hramu Sveti Nikola u Gnjilanu.

Pre 15 godina, 17. marta, popodne, tokom noći i narednog dana, u Gnjilanu su paljene srpske kuće, uništavana  srpska imovina. 

Vandali su pretukli sudiju Slavoljuba Dabića i njegovu majku. U divljanju eksremista napadnuta je vaspitačica Ljubica Cuckića I Srbi koje su zatečeni u svojim kućama. Povređeni su zbrinuti u ambulanti u Šilovu.

U pratnji UNMIK policije Srbi iz Gnjilana evakuisani su u obližnja srpska sela Šilovo, Koretište i Gornje Kusce. 

Predveče, oko pet hiljada albanskih ekstremista  krenulo je pešice na Šilovo da bi nastavili sa proterivanjem Srba i u seoskim sredinama. 

Napad su sprečili američki vojnici KFOR-a sa četiri borna vozila.

U Gnjilanu i dalje žive Srbi, njih tridesetak. 

Izvor: RTV Puls

GnjilaneSrbi na KiMKiMmartovski pogrom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva