:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2023   15:00

0

254

Postupak vlade u glasanju za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope improvizovan i upitan

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike smatra da je odluka o podršci tzv. Kosovu za članicu Saveta Evrope bila neadekvatna, a postupak vlade improvizovan i upitan. 

To je saopštio predsednik Odbora Miorag Lekić na početku današnje sednice.

"Vlada nije donela odluku, čak se i jedan deo nje oglasio i rekao da je takvo glasanje neprihvatljivo. Odbor posebno smatra da je trebalo sagledati političke dimenzije kako na međunarodnom, tako i na unutrašnjem planu", kazao je Lekić.

Zaključak Odbora je i da je bilo potrebno da se naprave šire konsultacije, uključujući parlamentarne strukture, kao i sam Odbor.

"Pored političke ocene, navodimo i da je u institucionanom smislu napravljen prestup. Ušlo se u mogućnost da je vlada saopštila jedan stav, a da će naša delegacija glasati drugačije, što stvara jednu neozbiljnost države, a koja se  mogla izbeći elementarnom koordinacijom", saopštio je Lekić, preneo je portal RTCG.

Kako je najavljeno, na današnjem dnevnom redu je bilans i stanje diplomatskih aktivnosti crnogorskih vlada i ministarstva za spoljne poslove na rešavanju pitanja Prevlake.

Prošle sedmice je na istoj sednici Odbora održano kontrolno saslušanje predsednika Vlade Crne Gore i koordinatora Ministarstva spoljnih poslova, Dritana Abazovića, na temu odlučivanja i obrazloženja vlade u tehničkom mandatu i Ministarstva spoljnih poslova o odluci da se podrži tzv. Kosovo za članstvo u SE.

Izvor: T a n j u g; Foto: BBC

KiMCrna GoraLekićSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva