:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 08, 2019   19:30

0

253

Potvrđena komemoracija u Blajburgu, bez fašističkih simbola

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Nacionalnog veća parlamenta Austrije Volfgang Sobotka potvrdili su danas u Beču da će komemoracija u Blajburgu ove godine biti održana kako je i planirano, ali su upozorili da će morati strogo da se poštuju austrijski zakoni, a naročito zabrana isticanja fašističkih simbola.

"Tema je bila i Blajburg. Saglasni smo da ni jedna strana ne želi niti toleriše fašistička obeležja", kazao je Sobotka novinarima dodajući kako je jasno da će se okupljanje održati u skladu sa regulativom koju određuju austrijski zakoni, prenosi Hina.

Jandroković je potvrdio kako će komemoracije biti i da se pri tom mora pridržavati austrijskih zakona i da je svima jasno "da se ta komemoracija ne sme koristiti u bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički simboli i ustaški simboli" kao i da je dogovoreno da posebna pažnja bude posvećena tome da se izbegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zloupotreba od strane ekstremnih političkih grupa.

Jandroković i Sobotka sastali su se danas u Beču na marginama konferencije predsednika parlamenata članica Evropske unije i država kandidata za članstvo i tom prilikom su konstatovali kako su saradnja hrvatskog i austrijskog parlamenta kao i dve države na zavidnom nivou, a pitanje komemoracije u Blajburgu se nametnulo zbog različitih interpretacija karaktera tog skupa i odnosa Austrije prema njemu,navodi agencija.

Izvor: Танјуг

Jandrokovićkomemoracija u BlajburguHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva