:

:

TV Most

Foto: sio1.net

clock

Novembar 06, 2020   8:09

0

40

Povređena 4 policajca, uhapšena 3 demonstranta na protestima u Ljubljani

Tokom sinoćnih neprijavljenih protesta protiv mera vlade u Ljubljani u sukobu demonstranata s policijom povređena su četvorica pripadnika specijalne policije, a uhapšeno je nekoliko izgrednika, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je rekao da je u neprijavljenim protestima na kraju učestvovalo od 400 do 600 ljudi koje je nazvao "anarhistima", dodavši da su među njima zapaženi i ekstremni pripadnici navijačkih grupa, kao elementi "podzemlja", a policiju su napadali fizički i granitnim kockama, pa je ona bila prisiljena da upotrebi vodeni top i druga sredstva prisile, prenosi agencija Hina.

Policija je uhapsila tri osobe na licu mesta, a ima dosta snimljenog materijala, naveo je Hojs, dodavši kako očekuje da će "biti procesuirani" svi koji su napadali policiju i učestvovali u okupljanju zabranjenom u vreme epidemije i "u danu kad je od kovida-19 umrlo 30 ljudi".

Neprijavljene proteste najavila je za popodne preko društvenih mreža grupa koja se nazvala " Anonymous Slovenija ", od čijeg delovanja su se već distancirale grupe koje već mesecima petkom popodne u Ljubljani zahtevaju ostavku vlade na tzv. "biciklističkim protestima".

Hojs je, međutim, rekao da su popodnevne demonstracije i napadi na policiju bili "podstaknuti" i protestima koji se u slovenačkoj prestonici odvijaju već više meseci, da su ih motivisali i napadi na vladu preko njoj nesklonih medija i od strane čelnika opozicionih stranaka koji se od takvih protesta ne distanciraju.

Hojs je rekao i da takvi nasilni protesti i napadi na policiju ne priliče Sloveniji i da ih većina stanovništva neće podržati, nego se odgovorno ponaša u vreme epidemije i pridržava svih restriktivnih mera.

Prema pisanju slovenačkih medija, do početka izgreda došlo je nakon što je policija pokušala da uhapsi neke demonstrante koji su dobacivali pripadnicima policije ili ih vređali, a kasnije su napadnute i neke novinarske ekipe koje su pratile događanje, a ranjeno je i više demonstranata.

Izvor: Танјуг

SlovenijaLjubljanaprotestkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva