:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Septembar 17, 2019   16:07

0

645

Pravoslavni spomenici na groblju u Uroševcu stalna meta vandala

Pravoslavno groblje u Uroševcu ponovo je bilo na meti vandala. Neki spomenici i grobovi su oskrnavljeni drugi ili treći put. Slična situacija je na ostalim pravoslavnim grobljima južno od Ibra.

Ko zna koji put u poslednjih 20 godina ponovo su oskrnavljeni grobovi na pravoslavnom groblju u Uroševcu na kome je više od trećine spomenika porušeno.

Pre nekoliko dana osoba srpske nacionalnosti prijavila je policiji u Uroševcu oštećenje nadgrobnih ploča na groblju u tom mestu, navedeno je u izveštaju Kosovske policije.

Pritužba je podneta na osnovu informacija jedne Srpkinje, koja je još u sredu prijavila da je reč o nadgrobnim pločama članova njene porodice.

"Za vreme praznika Usekovanje Sv.Jovana Krstitelja kada crkva u Uroševcu proslavlja slavu ovog grada, svake godine organizovanim prevozom dolaze raseljeni Srbi, obilaze svoju svetinju i grobove najmilijih.  Jedna gospođa, koja je htela da zapali sveću roditeljima videla je da su spomenici porušeni i to nije prvi put",  rekao je paroh uroševački Vlajko Trajković.

Dodao je da je više spomenika  oskrnavljeno i da je mnogo spomenika više puta  lepljeno, ali da vandali ne odustaju.

"Kao i svako groblje od 1999. do 2004. godine je uništavano i ovo je isto pretrpelo, ali su njihovi potomci uspeli da dosta spomenika poprave, zalepe. Od 2006. do 2013. godine ponovo su lepljeni i  vraćeni na svoje mesto, ali nažalost danas je to opet oštećeno. Ovo groblje u gradu je teško održavati jer ovde više nema Srba. Jedini način da se organizujemo sa raseljenim Srbima uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da bar nedelju dana pre Zadušnica dođu da se očisti, uredi. Uputio sam više puta opštini Uroševac zahtev da se očisti groblje ,nisam naišao na razumevanje zato očekujem pomoć od institucija vlade Republike Srbije jer jedino uz njihovu pomoć možemo da postignemo cilj, a to je da održavamo naša pravoslavna groblja i svetinje “, rekao je paroh uroševački Trajković.

I nakon dve decenije pravoslavna groblja na Kosovu i Metohiji su na meti vandala i estremista koji uništavaju i ruše spomenike i skrnave grobeve na očigled međunarodne zajednice kosovske policije.

Izvor: RTV Gračanica, TV Most

KiMUroševacpravoslavno grobljeoskrnavljeni spomenici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva